Ät insekter – rädda världen! Här är argumenten!

Browse By

Varför äta insekter? Varför får man för sig att laga hamburgare där själva biffen är gjord av en mix av larver, syrsor och grönsaker istället för en redig biff av nötkött? Svaren på den frågan är faktiskt ganska omfattande och i den här artikeln tänkte jag rada upp de främsta argumenten för att vi ska börja äta mer insekter och mindre nötkött.

1. Insekterna är näringsrika!

Att generellt säga att insekter är lika proteinrika som rött nötkött är fel. Protein-innehållet varierar mellan olika insektsarter och beror en hel del på vad man matar insekterna med. Här nedan hittar ni en jämförelse mellan nötkött och ”kött” från syrsa och mjölmask, två insekter som skulle lämpa sig bra för odling i Sverige. När vi talar protein är det viktigt att påpeka att proteinerna från dessa insekter är så kallade ”fullvärdiga proteiner”, som innehåller alla essentiella aminosyror. Precis som proteiner från rött kött.

protein

Insekter är generellt också rika på mineraler och ger ett bra tillskott av järn, men även koppar, zink, kalcium, selenium och magnesium. Eftersom man äter nästan hela insekten får du dessutom i dig fiber i form av kitin. En jämförelse mellan nötkött och mjölmask visar också att det faktiskt, med undantag för vitaminen B12 finns fler vitaminer i mjölmask än kött från ett nötkreatur.

En spännande upptäckt på sistone är att det ur insekter går att utvinna fettsyrorna Omega-3, som man annars får från fisk och skaldjur.

2. Insekterna är klimatvänliga

Som bekant har det fastslagits att vi människor på flera vis påverkar så att vårt klimat förändras och att jordens medeltemperatur successivt ökar. Vi bidrar till den så kallade ”växthuseffekten” genom ett ökat utsläpp av växthusgaserna  metan, koldioxid och dikväveoxid. På senare tid har man konstaterat att vår ökade konsumtion av kött påverkar vårt klimat mer än vi tidigare trott, och framförallt är det (som ni ser av bilden nedan) nötkreaturen som är den största boven i dramat. Som ni också kan se är insekter som mjölmask och syrsor fantastiskt mycket mer klimatvänliga. Byt ut ett kilo nötkött mot ett kilo syrsa och du har gjort en insats!

Klimateffekten

3. Insekterna är energi- och resurseffektiva!

Till skillnad från oss däggdjur är insekter kallblodiga och på många vis väldigt mycket mer effektiva än vårt normala boskap. Ta exempelvis hur mycket foder det behövs för att föda upp ett kilo ”ätbart kött” (denna och nedanstående bilder är baserade på uppgifter från FN:s rapport Edible insects
Future prospects for food and feed security, FAO 171).

foderomvanling

Om vi fortsätter jämföra syrsor mot andra boskap samt växtrikets främsta protein-konkurrent, soja-bönan, kan vi se att de också kräver väldigt lite vatten.

Vattenförbrukning

Dessutom har våra insekter inga problem med trånga utrymmen och kan till och med odlas på höjden. Därför vinner de även ganska lätt följande jämförelse:

Uppfödning yta

Vilket för in oss på nästa argument:

4. Insekter kan odlas lokalt – ja mitt i storstaden!

Buzzbuilding. Credit: Belatchev Arkitekter AB 2014

Buzzbuilding. Credit: Belatchev Arkitekter AB 2014

Det här är nästan mitt favoritargument. Rent teoretiskt (om vi kan tänka oss att helt gå över till en kost där insekterna står för proteinerna), skulle vi kunna tillverka all protein mitt inne i stan. Det skulle exempelvis gå att utnyttja spillvärmen från ett datacenter till att värma upp en insektsfarm. Vi skulle dessutom kunna utnyttja idag oanvända utrymmen till dessa odlingar, något arkitektfirman Belatchev tagit fasta på i sitt innovativa förslag ”Buzzbuilding”. Enligt deras beräkningar skulle nio insektsfarmar placerade i nio rondeller i Stockholm kunna täcka upp hela Stockholms proteinbehov!

Ett annat spännande exempel på hur vi kan odla insekter är finska Entocube (läs intervju här) som utrustat containrar så att de fungerar som insektsfarmar som kan placeras var som helst. Allt som behövs är ett eluttag.

5. Insekter äter sådant vi själva inte äter!

EntoCube visar i sin film hur de matar syrsorna med matavfall från restaurang (Bild: Skärmdump från Youtubefilm)

EntoCube visar i sin film hur de matar syrsorna med matavfall från restaurang (Bild: Skärmdump från Youtubefilm)

En annan spännande möjlighet är att vi skulle kunna utnyttja det faktum att många insekter äter saker som andra djur inte äter. Insekter kan äta matavfall, ja det finns till och med insekter som äter plast. Vi har här potentialen till en helt cirkulär ekonomi där vi föder upp insekterna på vårt avfall. För att göra detta i större skala och på ett säkert sätt behövs det dock forskning. Är det exempelvis nyttigt att äta insekter som ätit plast? Och finns det rester av gifter i insekter som ätit sopor?

6. Att odla insekter är säkrare!

grismannsikaMånga tycker att det är läskigt med insekter för att de är så olika oss. När det gäller uppfödning av djur borde vi tänka tvärt om… Det är väldigt läskigt att exempelvis grisar är så lika oss. Vår arvsmassa är 98 procent lik grisens. Börjar en epidemi i en grisfarm är risken betydligt större att den sprids vidare till människor än om det skulle utvecklas en epidemi i en syrsfarm. Lägg till att man idag använder sig av en massa antibiotika i djurindustrin, vilket leder till att det utvecklas multiresistenta bakterier…

7. Två miljarder människor äter redan insekter!

Nä, att äta insekter är inte konstigt. Två miljarder människor äter insekter för att det är tradition att äta insekter i deras länder. Mexiko, Thailand, Kina, Sydafrika, mfl. Så varför inte vi med?

8. … DU äter redan insekter!

Ett juiceglas får innehålla max 5 fruktflugor för att godkännas av FDA.

Ett juiceglas får innehålla max 5 fruktflugor för att godkännas av FDA.

… men egentligen handlar det om att börja äta insekter medvetet. För redan idag äter du uppskattningsvis runt 0,5-1 kilo insekter per år, utan att du vet om det. Och då pratar jag inte om de där flugorna du råkar svälja när du cyklar en solig sommardag, utan om de insekter som finns i den mat vi äter.

Amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, FDA, har till och med tagit fram regler ”Defect levels hand book”, som förtydligar hur mycket insekter olika livsmedel får innehålla för att de ska vara godkända som livsmedel. En chokladkaka får exempelvis innehålla max 60 insektsfragment per 100 gram.  Det får finnas max 225 insektsfragment per 225 gram pasta, och 100 gram tomatpuré får innehålla max 20 flugägg, alternativt 10 flugägg och en larv. Listan är lång!

Så varför inte konsumera insekter medvetet? Det kan exempelvis vara ett utmärkt proteintillskott för vegetarianer, eller ento-vegetarianer.

Och så är det ju faktiskt så att…

9. Det är gott!

tummenupp

I alla fall om man vet vad man ska göra med insekterna. Hittills har alla som provat exempelvis Bug Burgers burgare gjort tummen upp! (kolla in recepten här)


Vill du argumentera mera? Eller kanske vill att Bug Burger (Anders Engström) ska komma förbi och hålla ett föredrag och berätta mer? Kontakta Bug Buger här >>

En tanke om “Ät insekter – rädda världen! Här är argumenten!”

  1. Pingback: Det här med content... är inte så lätt som man tror - Bakelit
  2. Trackback: Det här med content... är inte så lätt som man tror - Bakelit

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »