Blueberry: Så fort det är godkänt lanserar vi vår insekts-smoothie i Sverige!

Browse By

Hade inte svenska syrsmjölimportören Qvicket fått näringsförbud häromveckan hade du idag kunnat knalla in på en av hälsomatskedjan Blueberry Lifestyles butiker ”Blueberry.” och köpt en sådan här:

Insektssmoothien Greenplanet från Blueberry.

 

Insekts-smoothien ”Green planet” som bland annat innehåller syrsmjöl.

Sandra Malmberg på Blueberry berättar i ett mejl till Bug Burger att de står i startgroparna för att lansera denna produkt, samt syrsmjöl från Qvicket, i sina butiker. Allt de väntar på är att det ska bli godkänt att sälja i Sverige.

”Håller tummarna för att det blir snart”, skriver Sandra.

Nya regler på gång

Hur snart detta blir är ytterst osäkert. Senaste nytt i frågan är att EU har tagit ett första steg mot att modernisera och förenkla reglerna kring det som kallas ”Novelty foods”, mat som inte har sålts traditionellt inom EU innan 1997. Du kan läsa om detta här >>

De nya reglerna ska godkännas av ministerrådet innan de träder i kraft. Därefter måste det göras ansökningar om att godkänna olika insekter som livsmedel. Exakt hur detta ser ut, hur mycket det kostar och hur lång tid det tar har tyvärr inte Bugburger fått tag i information om ännu. Återkommer i frågan i en separat bloggpost.


bokenHej! Jag skriver på en bok som heter Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Vill du ha koll på när den kommer? Anmäl dig här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »