Drönarlarver – vårt nästa heta insektssnacks?

Browse By

Drönarlarver - goda och nyttiga (Foto: BeeSnacks)

Drönarlarver – goda och nyttiga (Foto: BeeSnacks)

I fredags serverade tre killar insektssnacks i en Ica-butik i Örebro. Ola Albrektsson serverade ett syrsknäcke han bakat själv, och så var det Daniel Wessberger och Carl Davidson, som under varumärket ”BeeSnacks” bjöd på snacks baserade på honungskakor och drönarlarver.

Nej, drönare har inget med de populära radiostyrda helikoptrarna att göra. Det handlar om hanbina i en bikoloni, som saknar gadd, inte producerar någon honung och vars främsta syfte är att befrukta drottningen och därefter dö. I biodlingssammanhang brukar man ofta ta ut drönarnas bivaxkakor ur bikuporna för att  bland annat förhindra att den fruktade parasiten Varroa destructor, ska sprida sig.

Det är det här som Daniel och Carl ska göra business av.
-Drönarlarver är späckade med näringsämnen, och är bland annat rika på D-vitaminer och proteiner, berättar de båda när Bugburger chattar med dem på Facebook några dagar efter provsmakningen på Ica Maxi.

Carl Davidsson och Daniel Wessberger (Foto: BeeSnacks)

Carl Davidson och Daniel Wessberger (Foto: BeeSnacks)

Det finns många poänger med drönarlaver, förutom näringsinnehållet och att de, enligt Daniel och Carl har en god, nötig och smörig smak. En given poäng är miljöaspekten. Precis som andra insekter är drönarlarver klimatsmarta protein, och i detta fall är det till och med en biprodukt (!) till en redan existerande näring (vi räknar runt 12 000 aktiva biodlare i Sverige idag).

– Vår produkt skulle ge biodlare en anledning till att expandera sin verksamhet. Med en ökad efterfrågan av bilarver kan biodlare gynnas ekonomiskt, hävdar BeeSnacks grundare, och menar att detta i förlängningen till och med kan säkra binas överlevnad som art.

BeeSnacks är  i uppstartsfasen, har dragit igång Facebooksida, Intagramkonto samt experimenterat fram olika produkter utifrån de 2 kilo hela vaxkakor fyllda med larver som de fått från lokala biodlare.

-Vi håller fortfarande på att experimentera fram olika produkter, och ser vad som passar råvaran bäst. Tre produkter vi hittills gillat är en chokladpralin med en frasig kärna av puffat bilarvsmjöl, en honungskaka, och ett mjöl.

Målgruppen är främst yngre människor i 18-40 årsåldern som ägnar sig åt så kallad ”snacking”. Det vill säga äter många mellanmål under dagen. Så förutom goda bilarvspraliner till kaffet kan vi framöver räkna med en mindre söt mellanmålsprodukt.

Livsmedelsverket tillåter som bekant ännu inte försäljning av insekter som livsmedel, så någon regelrätt försäljning av BeeSnacks får vi inte se på ett tag. Men Daniel och Carl kommer att vänta in myndigheterna och bygga upp sitt företag vid sidan om studierna. Och visst kommer det att finnas tillfällen att provsmaka:

-Följ oss i sociala medier, där berättar vi allt som rör oss!, avslutar de.

Och Bugburger puffar gärna för nya entoprenörer. Kolla in BeeSnacks på Facebook eller Instagram >>


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »