Årskrönika: 2016 året då vi vaknade – 2017 räddar vi jorden!

Browse By

Det har varit ett spännande år för oss som är intresserade av att vi i västvärlden kompletterar vår traditionella kost med att äta klimatsmarta insekter. Dels har vi sett flera svenska entoprenörer påbörja sin verksamhet. Exempelvis våghalsiga Eat:em som genomfört flera ambitiösa konsumenttest av sina proteinrika insekts-snacks Crics. Ambitiösa Nutrient som har dragit igång Sveriges första riktigt ambitiösa odlingar av mjölmask. Och så deltagarna i Vinnovas tävling för nytt klimatsmart protein där ”veteranerna” Hakuna Mat placerade sig på plats tre med sin mjölmaskfärs och Tebrito som hamnade på fjärde plats med sina mjölmaskpraliner.

Fortfarande olagligt…

De här syrsburgarna fick ingen smaka i samband med Skövde Business Week i oktober.

De här syrsburgarna fick ingen smaka i samband med Skövde Business Week i oktober. (foto: Bugburger)

Det har också varit ett onödigt spännande år eftersom många av landets miljöinspektörer har rackat ner på insektsföretag i samband med provsmakningar av insekter. Livsmedelsverkets hårdföra hållning i väntan på det EU-godkännande som alla går och väntar på ledde bland annat till att Bugburger skrev detta inlägg i samband med World Edible Insect Day, samt att undertecknad agerade insektslobbyist ett par gånger (exempelvis här, här och här).

Att det fortfarande inte är godkänt att sälja insekter som livsmedel i Sverige är frustrerande, framförallt med tanke på att det är full lagligt i vårt grannland Danmark, samt i Belgien, Nederländerna och Storbritannien. (Icke-EU-landet Schweiz kommer att tillåta försäljning av insekter i livsmedelsbutik 1 maj 2017).

Men å andra sidan är det inte så bråttom. Att få folk att se poängerna med att använda insekter som livsmedel kommer att ta ett tag, och vi kan nog vänta ett år till… Ett antal ansökningar håller på att lämnas in till det europeiska livsmedelsorganet EFSA och förhoppningsvis kan vi få åtminstone produkter gjorda på mjölmask och syrsa godkänt ”redan” 2018.  (Men helt säkert är det inte, och vem vet kanske godkännandet blir så begränsat att nya insektsprodukter kräver nya ansökningar, som i exemplet Chiapudding…)

Dags att rädda jorden!

Sa jag förresten att det inte är bråttom? Egentligen är det ju faktiskt det. För några veckor sedan kom rapporten om att Arktis är 20 grader varmare än normalt vid tiden för året. 20 grader. Vi kan ha nått en tipping point. Det kan rent av vara försent.

För egen del vägrar jag tro det och min ambition för 2017 är att titta mer på just möjligheten att rädda vår planet.

Kolla gärna in Johan Rockströms sammanfattning av läget i TV4 från den 29 december >>

Rockström TV4

Jag drog igång Bugburger med ambitionen att vidga vår matkultur och öppna upp för nya smaksensationer samt mer näringsrik mat. Men också för att insekter kan vara klimatsmart mat, och att vår nuvarande kosthållning inte är hållbar.

År 2017 kommer jag att vara mer kritisk mot den del av vår begynnande insektsindustri som inte förstått det sistnämnda. Att importera syrsmjöl från Thailand och sälja det i Sverige är inte klimatsmart. Särskilt inte om syrsorna odlats upp med samma mat som ges till hönor. Att däremot få kambodjanska bönder att odla upp insekter på ogräs är briljant. Eller som Adam Engströms Nutrient: Odla upp mjölmaskar i Dalarna med mat från lokala gårdar. Kombinera detta med att göra en Hakuna färs på detta som skulle kunna ersätta köttfärs och du har verkligen gjort en insats för klimatet.

2017 ska bli året då vi förbereder oss på att rädda världen 2018!

Gott nytt år!

—-

Under året som gått har Bugburger genomfört ett par föredrag (du kan exempelvis se det föredrag jag höll i Skövde här). Är du intresserad av föredrag kan det finnas luckor för detta även 2017. Hör av dig!


bokenHej! Jag skriver på en bok som heter Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Vill du ha koll på när den kommer? Anmäl dig här!

En tanke om “Årskrönika: 2016 året då vi vaknade – 2017 räddar vi jorden!”

  1. Sophie says:

    Väldigt intressant !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »