Browse By

Så lagar du en bugburger: Receptet DI Weekend fick smaka

DI Weekends intervju med Bug Burger

DI Weekends intervju med Bug Burger

Det här testreceptet baserar sig på ett recept jag hittade hos insektsåterförsäljaren Crunchy Critters, och är en burgarvariant jag nu hunnit pröva ett par gånger med bra resultat. Det var också detta recept jag använde när Caroline Åkerlund och Jesper Frisk från DI Weekend besökte mitt kök och gjorde detta fina reportage om framtidens mat >>

Kolla också gärna in filmen de spelade in och där ni ser mig orera lite om poängen att äta insekter  >>

Lite små impad av fotografen Jesper Frisks snygga fotomontage till omslaget där alla delarna faktiskt fotades i mitt vardagsrum med reportern Caroline Åkerlund som fotoassistent. (lägg också märke till att de slängde in ett lager sjögräs (framtidsmatskandidat) och några hela gräshoppor i botten för ge lite extra stuns).

Caroline och Jesper tyckte om burgaren i receptet och fick faktiskt också vara med i slutet på min lilla film. Inspelad i november förra året, hopredigerad nu:

Låt oss gå igenom receptet. Jämför vi med originalet bytte jag här ut mjölmask mot buffalomask, vilket berodde på att jag inte hade några på lager. Har dock även prövat med mjölmask men det är inte jättestor skillnad. Har också prövat att slänga i färdigkryddade chapulines (mexikanska gräshoppor med chili) som i originalreceptet, men jag tycker det funkar utmärkt med att kasta i en extra vitlöksklyfta (och kanske lite chili). Har också testat att byta ut en del av grönsakerna mot kikärtor, som inte var så tokigt. Tror jag utvecklar det spåret i ett kommande recept. Här är i alla fall grundreceptet:

Ingredienser (6-8 burgare):

1 gul lök
1 selleristjälk
1 medelstor morot
1 liten squash/zucchini
2 champinjoner
2 klyftor vitlök
100 gram ströbröd
55 gram frystorkad  buffalomask (eller mjölmask)
55 gram frystorkade syrsor
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk dijonsenap
2 ägg, rörda
1 tsk färsk persilja, fungerar också med oregano.

I övrigt behöver du en matberedare/mixer + stekpanna och stekspade. Hur själva tillagningen går till ser du i filmen ovan. Nu till några kommentarer om detta recept:

Fråga 1: Håller den här burgaren måttet smak och konsistensmässigt?

Den här burgaren var betydligt saftigare än den förra. Antagligen för att den innehöll ”blötare” grönsaker. Squashen tillförde en hel del fukt. Äggen och ströbrödet fick burgaren att hålla ihop helt okej och hjälpte till att ge burgaren en bra stekyta när den stektes i olja. Smaken var finfin och fick bra betyg av provsmakarna. Värt att tillägga att vi stekte den med en skiva ost på vilket gav lite extra smak.
Har även prövat att göra burgaren med kokta kikärtor istället för squash och selleri och då blev konsistensen nästan ännu lite bättre.

Fråga 2: Funkar det att göra den här burgaren på en restaurang?

Den här burgaren håller ihop bättre än föregående recept. Mycket tack vare ströbröd och ägg. Man måste dock vara lite varsam när man vänder burgaren. Den här gången prövade jag också att frysa burgaren och tillreda djupfryst. Det experimentet var inte jättelyckat. Troligen för att burgaren innehöll exempelvis squash som innehåller mycket vatten, vilket ledde till att det bildades iskristaller i burgaren. Burgaren blir lite ”blöt i smaken”.

Fråga 3: Vad kan en sådan här burgare kosta?

Till det här receptet använda jag insekter för cirka 200 kronor (inkluderar frakt från England). Allt som allt kostade ingredienserna till själva ”biffen” runt 260 kronor inklusive moms. Alltså runt 44 kronor per burgare. Vilket är betydligt billigare än recept 1.

Fortfarande är det dock ganska höga råvarukostnader om man räknar in att det tillkommer bröd, sallad, dressing och tillbehör.

Slutord

Jag har fastnat lite för den här modellen eftersom den är ganska lätthanterad och smakar bra. Samtidig stör det mig litegrann att detta recept innehåller ägg. Jag kommer nog ändå utgå från den här och experimentera lite till. Exempelvis med att lägga in hela syrsor i smeten så att det blir lite mer ”crunch”-effekt när man äter den. Återkommer med fler filmer och recept längre fram.


Andra recept:

Se även andra testrecept:
Så lagar du en Bugburger – testrecept 1
Så lagar du en Bugburger – testrecept 3


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »