Deras flugor ska förvandla sopor till hönsmat

Browse By

‒ Första cateringen vi hade så blev det mat över. Då började jag fundera på att odla insekter.
Orden är Erik Stenbergs. Cateringen han pratar om är det Malmö-baserade matsvinnscateringföretaget Rude Food som han var med och startade 2015. Och anledningen till att han och jag nu, en måndagkväll i oktober, sitter och chattar på Facebook, är att jag har hört att han tillsammans med Fredrik Holmgren-Holm planerar att starta en större odling med vapenflugor (även kallade soldatflugor) som ska omvandla matavfall till foder åt djur.

‒ Det vi håller på och ska göra är att sätta upp en pilotanläggning, berättar Erik. Det kommer att ske tillsammans med ett företag som tar hand om matavfall. Alltså innehållet i de bruna påsarna.

Erik Stenberg och Fredrik Holmgren-Holm. (Foto: Amanda Westin)

Erik Stenberg och Fredrik Holmgren-Holm. (Foto: Amanda Westin)

Systemaktivisterna

Erik Stenberg har läst systemteori och beskriver sig själv som en ”matproduktionssystemsaktivist”. Och det intresset delar han med sin kollega Fredrik som jobbar som innovationskonsult och har ett förflutet på Livsmedelsakademin. Även om Erik lagar en del mat med insekter, och har finätit insekter på stjärnkrogen Noma i Köpenhamn (”myror som krydda på fermenterad svart vitlök”), handlar hans och Fredriks projekt inte om insekter som livsmedel.

‒ Vi kommer från miljöhållet. Det vill säga anledningen att vi vill starta med insektsodlingen är för att få bort det ohållbara fiskmjölet. Hälften av jordens fiskbestånd uppskattas redan vara utplånade, säger Erik.

‒ Vi väljer foderproduktion för att det blir betydligt större volymer där. Inte lika mycket övertalningsförsök för att få en höna att äta en larv som för en människa.

… men det tänker jag att du vet, tillägger han.

Soldatfluga. Cred: blacksoldierflyblog.com (Own work) Wikimedia, CC

Soldatfluga. Cred: blacksoldierflyblog.com (Own work) Wikimedia, CC

Och visst har vi ett litet motstånd att övervinna. För egen del är jag lite nyfiken på varför Erik och Fredrik just valde att odla vapenflugor.
‒ Först var faktiskt tanken att odla mjölmask på rester från kvarnar, erkänner Erik.
‒ Vi var med i våras i en accelerator som Lantmännen har som heter Lantmännen Växthus. Så i våras var tanken att jobba med sidoströmmar från kvarnar, men av lite olika skäl så övergav vi mjölmasken till förmån för vapenflugan.

Vilka skäl?

‒ Det avgörande skälet är helt och hållet gensvaret från dem vi pratat med. Vi fastnade inne hos Lantmännen, medan första sopföretaget vi pratade med direkt ville prata investeringskostnader och kostnadskalkyler. Det som tilltalar mig med mjölmasken är att den är väldigt enkel att odla. Däremot så tar det tid. Soldatflugan är betydligt mer effektiv, men är mycket mer high maintenance.

Nystartat

Erik och Fredriks företag är precis i uppstartsfasen. Arbetsnamnet är ”Ento”, men AB är ännu inte registrerat och mycket är inte klart. Han har i en intervju i radio sagt att de ska var igång inom 6 månader, men inser att det kanske är lite övermodigt. Sopföretaget Ragnsells (som inte är sopföretag Erik och Fredrik samarbetar med) gick ut för två år sedan med att de hade en testanläggning på gång. Men den satsningen verkar ännu inte ha gått från test till skarpt läge.

‒ De har redan en anläggning. Men enligt rykten så väntar de på någonting. Ingen har kunnat berätta på vad, berättar Erik.

‒ Kan det vara juridiska hinder?, säger jag. Och så chattar vi en kvart om alla snåriga regler som inte bara sätter hinder för att servera insekter som livsmedel, utan också som foder för djur och regelverk för uppfödning av insekter som inte heller hänger med.

EU-landet Sverige driver dessa regler hårt. Erik sneglar mot inte fullt lika rigida EU-landet Danmark (läs Fødevarestyrelsens syn här), där han utan problem har kunnat köpa insekter för matlagning:

‒ Fallback-planen är att vi kan sätta upp farmen på andra sidan sundet i väntan på svensk regeländring


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »