Browse By

Recepten: Laga mat med insekter

receptenEftersom många är nybörjare när det gäller matlagning med insekter är det bra enklast att utgå från färdiga recept. På den här sidan tänkte jag guida dig till kokböckerna, länka till bra receptsajter och givetvis tipsa om en del recept publicerade på Bugburger-bloggen.

Mitt första tips är att skaffa den pinfärska boken: “Äta insekter – entomaten och det stora proteinskiftet”!
I boken hittar du utöver tips från profilerade insektskockar från Finland, USA och Danmark tolv matrecept. Från nybörjare till gourmet. Två burgarrecept har jag skapat, men resten är skapade av Sveriges främsta insektskock: Ola Albrektsson!
Läs mer om boken här >>

Kokböckerna:

När jag började intressera mig för ätbara insekter 2014 fanns det ganska få kokböcker inom området att få tag i. De senaste åren har de blivit desto fler. Här är en samling av mina favoriter + några som jag är nyfiken på men inte hunnit kolla in!

En del av böckerna har länkar till Bokus. Skulle du köpa boken där får jag en liten kickback som bidrar till att betala mitt webbhotell! (tack!)

För nybörjarna:

Bugs for beginners – the most complete guide to teach you how to cook insects, av Michela Dai Zovi

Språk: Engelska
Antal sidor: 399
Säljs på Amazon

Kan du leva med att den här boken (än så länge) bara finns i digital utgåva, och att den är på engelska, är den ett givet val till dig som vill testa insekter som mat. Förutom hela 85 recept som Michaela Dai Zovi samlat in från entosiaster världen över får man en väldigt pedagogisk guide till hur man säkert tillagar insekter. Jag gillar också märkningssystemet där en rätt får mellan 0-5 skalbaggar, beroende på hur mycket insekterna märks i maträtten. En syrscrepe gjord på syrsmjöl får exempelvis 0,5 skalbaggar. Recepten är uppdelade olika kapitel: Frukost, Soppor och grytor, Bröd och pasta, Förrätter och smårätter, Huvudrätter, Efterrätter, Drinkar och snacks. Ja det finns till och med ett förslag på hur man ska matcha insekter med vin.

Med en prislapp på ynka 8 dollar är det här ett bra köp.  www.bugs4beginners.com

Eat Grub: The Ultimate Insect Cookbook, av Shami Radia, Neil Whippey, Sebastian Holmes

Utgiven: Frances Lincoln Publishers Ltd
Språk: Engelska
Antal sidor: 191

Det som gör det här till en bra nybörjarbok är att alla ingredienserna är lätta att få tag i. Boken utgår nämligen från alla de råvaror som går att köpa hos brittiska Eat grub! (använd den här länken och du får Bugburgers rabatt i shoppen)
Recepten framtagna av kocken Sebastian Holmes är dessutom riktigt spännande trots att de alla utgår från torkade insekter.

Köp från Bokus här! (eller hos Eatgrub tillsammans med ingredienserna).

The Insect Cookbook. For a sustainable planet. Av Arnold van Huis, Henk van Gurp & Marcel Dicke

Utgiven av: Columbia University Press, 2014
Språk: Engelska
Antal sidor:  191

Man skulle kunna beskriva det här som en mer lättsmält variant av den berömda FAO-rapporten från 2013 då Arnold van Huis och hans team med forskare fick västvärlden att öppna ögonen för ätbara insekter. Boken är dock i grunden en kokbok och med hjälp av kocken Henk van Gurp har det komponerats recept som är tänkta att övertyga västerlänningar om poängen med insekter som mat.

Rent kulinariskt är jag inte jätteimpad… har du inte gjort det, köp min bok istället :)

Vill ni köpa en bok av Arnold van Huis? Köp den här hos Bokus >>

För avancerade kockar:

Klassikern:
The eat-a-bug cookbook, av David George Gordon

Utgiven av: Ten Speed Press, 1998, 2013.
Språk: Engelska
Antal sidor: 126

En av insektsätarvärldens moderna klassiker. David George ”the Bugchef” Gordon bjuder på 40 spännande recept med mat baserad på insekter. Har du testat recepten i den här boken och vill ha mer, och gärna med mer exotiska insekter är den här underhållande och faktaspäckade boken något för dig. Det stora problemet är att få tag i insekterna.

Köp boken hos Bokus >>

oneatinginsectsGourmet:
On Eating Insects: Essays, stories and recipes, av Josh Evans, Roberto Flore, Michael Bom Frøst och Nordic Foodlab

Utgiven av:  Phaidon Press Limited, 2017
Språk: Engelska
Antal sidor: 335

Nordic Food Labs praktverk är både en upplevelse för gom och hjärna. Boken sammanfattar labbets insektsprojekt där de utforskade ätbara insekter ur en mängd olika aspekter. Förutom fältanteckningar och essäer finns här ett antal insektsbaserade rätter på gourmetnivå. Precis som anstår ett forskningslabb startat av gourmetrestaurangen Noma.
Här är det inte bara avancerat att få tag i råvarorna utan att bemästra tekniken i köket.

Köp boken hos Bokus >>

Nordisk insektsmat…

Våra grannländer Danmark och Finland har hunnit få ut ett par kokböcker.

Hyönteiskokki av Topi Kairenius

Utgiven  av Like Kustannus Oy, Helsingfors
Språk: Finska
Antal sidor: 137

Titeln betyder “Insektskocken” och det är han verkligen Topi Kairenius. Han har jobbat flera år med att ta fram denna spännande insektsmatsbok. En del fakta och tips men framförallt massvis med smaskiga recept med olika svårighetsgrad. Jag sörjer verkligen att den här boken än så länge bara finns på finska!

Boken går att köpa på Adlibris >>

I

insectivoreInsectivore, av Rasmus Leck Fischer

Utgiven av: Muusmann förlaag. 2016
Språk: Danska
Antal sidor: 156

Lyxig insektsmat på danska signerad stjärnkocken Rasmus Leck Fischer. Utgångspunkten är gräshoppor, syrsor, mjölmask, billarver, vaxmott och myror. Pallar du inte danska, och orkar inte ge dig i kast med recepten kan du njuta av väldigt fina bilder. Det vattnas verkligen i munnen!
(se utdrag här >>)

Boken går att köpa hos Adlibris >>

Special:

Beezza! The Honeybee cook-book, av Daniel Ambühl

Utgiven av: Skyfood Publishing, 2017
Språk: Engelska (finns även tyska)
Antal sidor: 136

Är du kanske biodlare och nyfiken på det här med att skörda bi-drönaryngel? Schweiziske insektsmatsentusiasten Daniel Ambühl har ägnat en hel bok åt detta fantastiska livsmedel och bjuder i den här boken på både recept och handfasta tips.

Går endast att beställa direkt från förlaget:  www.beezza.ch

Sajterna:

Det finns en del sajter därute som lägger ut insektsrecept. Tyvärr blir inte alla så långvariga. Kommer fylla på denna lista.

Bugs for Beginners

Kokboken Bugs for Beginners finns även som blogg där recept postas helt gratis:
www.bugs4beginners.com/blog/all/

Bug vivant

Meghan Curry på Bug vivant har en hel del spännade recept på sin sajt:

bugvivant.com/edible-insect-recipes/

Syrsmjölsrecept från Entomo farms

Kanadensiska syrsodlaren Entomo farms har anställt en kock och bjuder på en del recept. Dessutom har många av deras kunder lagt upp egna recept.
Fokus ligger på mat lagad med syrsmjöl.
entomofarms.com/recipes/

 

Bugburgers recept:

Än så länge mest burgare. Kolla in sajtens receptkategori här >>

Translate »