Guide: Här köper du ätbara insekter

Browse By

UPPDATERING 27/10:
Läs om beslutet från Livsmedelsverket att i en övergångsperiod tillåta visa insektsarter till försäljning i Sverige.
Jag återkommer med uppdateringar av denna guide!


– Hur får man tag i insekter? är en av de vanligaste frågorna som dyker upp när det pratas insekter som mat. I Sverige idag finns det egentligen fyra sätt:

Specialleverans av Kamil från Ento.nu på Köpenhamns station.

  • samla in (kräver kunskap) (läs mer i min bok!)
  • odla själv  (kolla in min översiktsguide här!)
  • köpa insekter som säljs som föda åt husdjur (finns både levande, frysta och torkade att köpa) Gör ni detta rekommenderar jag er att köpa levande och ha dem hemma ett tag så man har koll på vad de fått i sig sista tiden i livet.
  • beställa insekter tänkta som människoföda från en nätbutik eller besöka ett grannland som säljer insekter.

I detta blogginlägg tänkte jag berätta om det sistnämnda. Det finns massvis med produkter och många företag som säljer dem online.  Kolla gärna in min långa listan  den långa  listan som du hittar här >>

Fokus i denna guide är att köpa insekter till matlagning!

Alternativ 1: Försök att få tag i frysta insekter!

Jag har länge föreslagit folk att köpa torkade insekter från brittiska företaget Grub. Mest för att det är smidigt att få tag i. Tyvärr (har jag insett) att det är väldigt stor skillnad mellan färska insekter och torkade insekter, och det smidigaste sättet att köpa otorkade insekter är att köpa den frysta. I Sverige är det än så länge olagligt att sälja insekter så det enda vettiga sättet att få tag i denna vara är att antingen ta sig till Danmark eller Finland (än så länge har jag inte hört talas om folk som säljer frysta insekter i Norge).

Köpenhamn – Danmark:

Gräshoppor & mjölmask: Kalu

Den danske distributör/återförsäljare av delikatesser Kalu, hittar man i slakthusområdet (köttbyen) i Köpenhamn. Sedan 2015 har de till danskar levererat belgiska Deli Ostrich schyssta insekter.  Nina Askov (Buglady.dk) har intervjuat grundaren och berättar att han var fast besluten att sälja insekter som frysvaror eftersom de är en helt annan kvalitet än torkat och frystorkat. I Danmark säljs nu deras sortiment med belgiskproducerade matinsekter hos Kalu.  Tidigare gick de även att köpa i en del andra livsmedelsbutiker exempelvis Irma och Deli Ostrich hade ett intressantare sortiment med både vaxmottslarver och buffalolarver. Tyvärr verkar det just nu bara vara gräshoppor och mjölmask som gäller.

Från Irma, vid Vesterport, Köpenhamn för några år sedan. Foto: Bugburger

 

Kilopriset är ganska högt, mellan 333-1000 danska kronor kilot. Å andra sidan väger inte insekter så mycket och ett paket på mellan 50-55 danska kronor räcker ofta till en måltid för två-fyra personer, ibland fler beroende på hur många du lagar till och hur mycket insekter det är med i receptet.

För dig som inte bor i södra Sverige är den stora utmaningen att transportera dem hem. Själv har jag åkt mellan Köpenhamn-Stockholm, sex timmar tåg och lyckats hålla insekterna frysta hela vägen. Bäst är givetvis frysväska och ett par rejäla frysta frysklampar. Men jag har också testat att packa varorna i flera fryspåsar, och packa påsar med fryst grönkål runt och därefter lägga dem invirade i en täckjacka i en ryggsäck… Det gick bra!

Finland:

Sedan 1 november 2017 går det att helt lagligt köpa ätbara insekter i Finland.

Utbudet har gått lite upp och ned. Ett tag fanns produkter från en mängd leverantörer och du kunde till och med köpa frysta syrsor i matbutik. Nu är det främst produkter från Entis och Griidy som säljs. Produkter har gått att hitta i K-market och Prisma-butiker, men ett säkert kort är Hälsomat/eko-kedjan Ruohonjuuri .

Alternativ 2: Köp torkade insekter online!

Jag har tidigare kunna erbjuda specialerbjudande med insekter från brittiska Eat Grub. Men efter Brexit är det tyvärr inte ett lika bra val. Jag undersöker alternativen och rekommenderar er att kolla in listan med butiker här >>

 

 


Denna guide uppdaterades senast 22/2-2021.
Fler länkar till butiker hittar du här >>


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

12 tankar om “Guide: Här köper du ätbara insekter”

  1. Pingback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
  2. Trackback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »