Guide: Här köper du ätbara insekter

Browse By

Specialleverans av Kamil från Ento.nu på Köpenhamns station.

– Hur får man tag i insekter? är en av de vanligaste frågorna som dyker upp när det pratas insekter som mat. I Sverige idag finns det egentligen fyra sätt:

 • samla in (kräver kunskap) (läs mer i min bok!)
 • odla själv  (kolla in min översiktsguide här!)
 • köpa insekter som säljs som föda åt husdjur (finns både levande, frysta och torkade att köpa)
 • beställa insekter tänkta som människoföda från en nätbutik eller besöka ett grannland som säljer insekter.

I detta blogginlägg tänkte jag berätta om det sistnämnda. Det finns massvis med produkter och många företag som säljer dem online.  Kolla gärna in min långa listan  den långa  listan som du hittar här >>

Fokus i denna guide är att köpa insekter till matlagning!

Alternativ 1: Försök att få tag i frysta insekter!

Jag har länge föreslagit folk att köpa torkade insekter från brittiska företaget Grub. Mest för att det är smidigt att få tag i. Tyvärr (har jag insett) att det är väldigt stor skillnad mellan färska insekter och torkade insekter, och det smidigaste sättet att köpa otorkade insekter är att köpa den frysta. I Sverige är det än så länge olagligt att sälja insekter så det enda vettiga sättet att få tag i denna vara är att antingen ta sig till Danmark eller Finland (än så länge har jag inte hört talas om folk som säljer frysta insekter i Norge).

Köpenhamn – Danmark:

Gräshoppor, mjölmask, vaxmottslarver och buffalomask: Kalu + Irma!

Den danske distributör/återförsäljare av delikatesser Kalu, hittar man i slakthusområdet (köttbyen) i Köpenhamn. Sedan 2015 har de till danskar levererat belgiska Deli Ostrich schyssta insekter.  Nina Askov (Buglady.dk) har intervjuat grundaren och berättar att han var fast besluten att sälja insekter som frysvaror eftersom de är en helt annan kvalitet än torkat och frystorkat. I Danmark säljs nu deras sortiment med belgiskproducerade matinsekter dels hos Kalu, men också i ett par Irma-butiker.  Så här såg det exempelvis ut i mars 2018 på Irma vid Vesterport:

Från Irma, vid Vesterport, Köpenhamn. Foto: Bugburger

Det rör sig alltså om gräshoppor, mjölmask, buffalomask och vaxmottslarver.

Kilopriset är ganska högt, mellan 333-1000 danska kronor kilot. Å andra sidan väger inte insekter så mycket och ett paket på mellan 50-55 danska kronor räcker ofta till en måltid för två-fyra personer, ibland fler beroende på hur många du lagar till och hur mycket insekter det är med i receptet.

För dig som inte bor i södra Sverige är den stora utmaningen att transportera dem hem. Själv har jag åkt mellan Köpenhamn-Stockholm, sex timmar tåg och lyckats hålla insekterna frysta hela vägen. Bäst är givetvis frysväska och ett par rejäla frysta frysklampar. Men jag har också testat att packa varorna i flera fryspåsar, och packa påsar med fryst grönkål runt och därefter lägga dem invirade i en täckjacka i en ryggsäck… Det gick bra!

Finland:

Sedan 1 november 2017 går det att helt lagligt köpa ätbara insekter i Finland.

Tyvärr går det inte (än så länge)  (se uppdateringen nedan) att som privatperson köpa frysta insekter i vanlig livsmedelsbutik. Entosiasten får kontakta en grossist (enligt Topi Kairenius har Heinon tukku frysta insekter till salu), eller en av Finlands odlare. Än så länge är det syrsor som odlas i Finland. Kolla med: Entocube eller Finhopper.

Uppdatering juli 2018:
Har precis fått info om att Entocube säljer frysta syrsor till privatpersoner under varumärket Samu. Se bild nedan:

Jag tipsa Finlandsresenären om att det går att köpa en hel del produkter gjorda med insekter. Exempelvis:
korv, bröd, müsli, bars, knäcke och snacks. Du måste dock besöka lite olika butiker.
Två kedjor som har några produkter är:
K-market och Prisma.
Hälsomat/eko-kedjan Ruohonjuuri var de som började sälja insektsprodukter i Finland (till en början som “köksdekorationer”) innan de var lagligt. De saluför också några produkter.

Alternativ 2: Köp torkade insekter online!

Om du (som jag) inte bor nära Danmark eller Finland och måste köpa grejorna på nätet är just nu det bästa alternativet att köpa torkade varor.
Och ska du göra det är mitt hetaste tips: Grub (www.eatgrub.co.uk)

OBS! Bugburgerläsare har numera 15 procents rabatt! Läs mer längre ner!

Grub är slang för mat (motsvarande svenskans krubb eller käk) men kan också betyder mask eller larv vilket gör det till ett poppis ord för engelska “entoprenörer”. Shami and Neil som startade Grub är uppenbarligen entusiaster, med en ambitiös blogg, återkommande event, recept och en egen shop med egna insektsprodukter. Fokus ligger på matlagning och de har 50-gramförpackningar i sortimentet. De har frystorkade gräshoppor, syrsor, mjölmaskar och buffalomaskar. Dessutom säljer de två sorters kola-choklad med syrsor och de har lanserat sin egen protein-bar “Eat grub bar”.
Sedan en tid tillbaka säljer de de dessutom sitt eget syrsmjöl.

OBS! Bugburgerläsare har numera 15 procents rabatt! Klicka på bannern nedan och använd koden “GRUBSPECIAL15”. Mer info längre ner!

Eat Grub edible insects
I avsaknaden av möjligheten att köpa frysta, eller färska insekter i mina kvarter har Grub har seglat upp som min favorit. Jag har gjort flera större beställningar härifrån och fått sakerna efter cirka en vecka. Det jag gillar med Grub är att det saknar spektakulära saker som exempelvis klubbor med inbakade skorpioner. Fokus ligger just på insekter som råvara. Priset är fortfarande högt men en positiv grej är att insekterna är odlade i Nederländerna och har inte flugits från andra sidan jordklotet.

Min rekommendation är att köpa “Grub edible insects starter pack” med alla deras fyra insekter för 29 pund, det vill säga 343 kronor + frakt på 83 kronor.  Med rabattkod, 291 kronor + frakt. De fungerar utmärkt som bas när du exempelvis ska göra en Bugburger >>

Vill du ägna dig åt lite mindre avancerad matlagning och ogärna vill se insekterna är mitt tips att köpa syrsmjöl. 100 gram syrsmjöl kostar 10,99 pund, cirka 130 kronor. Med rabatt: 110 kronor + frakt.

 

OBS! Få 15 procent rabatt – ange koden “GRUBSPECIAL15”!

Besök Grub här >>

 

Mer köptips: Köp svenskt!

Qvicket och Hakuna mat har gått i graven, men ett svenskt företag tillverkar faktiskt produkter och säljer dem från Danmark!

En av Sveriges piggaste entoprenörer är Martin Strid och Isak Jonsson på Eat:em som har satt upp ett företag i Danmark och numera säljer företagets syrsbaserade knäckebröd (och snart även syrsbars) till träningsentusiaster från Danmark. Kolla in deras utbud av produkter här:
www.eatem.se

 

 

 

 

Du som är ute efter det exotiska:

Vill du testa lite mer udda insekter finns det många butiker på nätet. Ett med ok sortiment, som ligger nära Sverige, som jag har testat är:

Crunchy Critters, (www.crunchycritters.com)

Crunchy Critters har en härlig slogan “Entomophagy: Face the Fear, Forge the Fashion, Feed the Future”. Mycket av sortimentet hos brittiska Crunchy Critters känns igen från thailändska Thailand Unique (som jag nu plockat bort från den här guiden). Men de har också ett par andra produkter, bland annat produkter inriktade mot barn “Kids critters” och flera kryddstarka insekter såsom ett antal varianter av mexikanska chapulines (en sorts gräshoppa).

Bor du i Storbritannien är det fraktfritt om du handlar över 60 pund. Frakten till Sverige kostar cirka 55 kronor (4,59 pund) och tar mellan 4-10 dagar. Vi har beställt ett par gånger och fått sakerna på någon vecka.
En liten varning: Det här är för provsmakning. Du får väldigt lite insekter för pengarna!

 

 


Denna guide uppdaterades senast 5/4-2018.
Fler länkar till butiker hittar du här >>


bokenÅrets mest spännande bok är här!
Nu går det ääääntligen att köpa boken
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

10 tankar om “Guide: Här köper du ätbara insekter”

 1. Sara Hjalmarsson says:

  Måste bara tipsa om Edible i Storbrittanien. Deras sortiment säljs hos välrennomerade Selfridges i London (och såldes där när jag först upptäckte Edible 2005). När jag utvecklade insektsrecepten till min kokbok Fantasymat var det härifrån jag beställde dem (praktiskt taget det enda stället i Europa med vettigt utbud vid den tiden).

  Deras rostade lövskärarmyror rekommenderas varmt – de har en frisk smak av citrus. Även skorpionerna är värda att testa – dessa blir godast friterade i olja och smaksatta med lite vitlök.

  Edibles hemsida hittas här:
  http://edible-shop.com/shop/insectivore

 2. Jens says:

  Hej jag söker levande myror av större art! Har ni det?

  1. Anders Engström says:

   nej tyvärr.

 3. Pingback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
 4. Trackback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
 5. Anders Karlsson says:

  Mycket intressant.

 6. Veronica Petersson says:

  Oj har inte ens tänkt på att kunna äta insekter. Kul och intressant läsning!

 7. Katarina says:

  Qvicket säljer inte syrsmjöl (och har inte speciellt bra service). Jag beställde och betalade för flera veckor sedan men har inte fått något. Pengarna är dragna och jag har fått bekräftelsemail. De har inte svarat på mailen jag skickat. Så kan vara bra att ta bort dem från listan så inte fler gör samma misstag som jag gjorde. Hoppas på att få tillbaka pengar snart!

  1. Anders Engström says:

   Hej Katarina!
   Tråkigt att höra. Hörde faktiskt av mig till Qvicket häromdagen efter att någon påpekat att Qvicket inte verkar sälja syrsmjöl längre. Fick då vet att de har haft problem med leveranser. Just nu vet de inte när de återupptar leveranserna. Så jag har nu plockat bort Qvicket som ett alternativ tills det ändrar sig.

 8. daniel christou says:

  hej vart kan man köpa torkade myror mvh daniel

  1. Anders Engström says:

   Ja, exempelvis från ovannämnda Crunchy Crickets:
   https://www.crunchycritters.com/product-category/buy-edible-insects/ants/
   Dock väldigt högt kilopris.
   Du kan också köpa från Thailand Unique: https://www.thailandunique.com/
   Men det är bättre att vänta till våren och samla in själv ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »