Guide: Här köper du ätbara insekter

Browse By

UPPDATERING 27/10:
Läs om beslutet från Livsmedelsverket att i en övergångsperiod tillåta visa insektsarter till försäljning i Sverige.
Jag återkommer med uppdateringar av denna guide!


– Hur får man tag i insekter? är en av de vanligaste frågorna som dyker upp när det pratas insekter som mat. I Sverige idag finns det egentligen fyra sätt:

  • samla in (kräver kunskap) (läs mer i min bok!)
  • odla själv  (kolla in min översiktsguide här!)
  • köpa insekter som säljs som föda åt husdjur (finns både levande, frysta och torkade att köpa)
  • bestä

    Specialleverans av Kamil från Ento.nu på Köpenhamns station.

    lla insekter tänkta som människoföda från en nätbutik eller besöka ett grannland som säljer insekter.

I detta blogginlägg tänkte jag berätta om det sistnämnda. Det finns massvis med produkter och många företag som säljer dem online.  Kolla gärna in min långa listan  den långa  listan som du hittar här >>

Fokus i denna guide är att köpa insekter till matlagning!

Alternativ 1: Försök att få tag i frysta insekter!

Jag har länge föreslagit folk att köpa torkade insekter från brittiska företaget Grub. Mest för att det är smidigt att få tag i. Tyvärr (har jag insett) att det är väldigt stor skillnad mellan färska insekter och torkade insekter, och det smidigaste sättet att köpa otorkade insekter är att köpa den frysta. I Sverige är det än så länge olagligt att sälja insekter så det enda vettiga sättet att få tag i denna vara är att antingen ta sig till Danmark eller Finland (än så länge har jag inte hört talas om folk som säljer frysta insekter i Norge).

Köpenhamn – Danmark:

Gräshoppor, mjölmask, vaxmottslarver och buffalomask: Kalu + Irma!

Den danske distributör/återförsäljare av delikatesser Kalu, hittar man i slakthusområdet (köttbyen) i Köpenhamn. Sedan 2015 har de till danskar levererat belgiska Deli Ostrich schyssta insekter.  Nina Askov (Buglady.dk) har intervjuat grundaren och berättar att han var fast besluten att sälja insekter som frysvaror eftersom de är en helt annan kvalitet än torkat och frystorkat. I Danmark säljs nu deras sortiment med belgiskproducerade matinsekter dels hos Kalu, men också i ett par Irma-butiker.  Så här såg det exempelvis ut i mars 2018 på Irma vid Vesterport (vet inte om det säljs idag):

Från Irma, vid Vesterport, Köpenhamn. Foto: Bugburger

Det rör sig alltså om gräshoppor, mjölmask, buffalomask och vaxmottslarver.
Uppdatering 2019: Tyvärr verkar det som att sortimentet har försämrats rejält :(  Deli Ostrich distribuerar bara gräshoppor och mjölmask som frysvara. 

Kilopriset är ganska högt, mellan 333-1000 danska kronor kilot. Å andra sidan väger inte insekter så mycket och ett paket på mellan 50-55 danska kronor räcker ofta till en måltid för två-fyra personer, ibland fler beroende på hur många du lagar till och hur mycket insekter det är med i receptet.

För dig som inte bor i södra Sverige är den stora utmaningen att transportera dem hem. Själv har jag åkt mellan Köpenhamn-Stockholm, sex timmar tåg och lyckats hålla insekterna frysta hela vägen. Bäst är givetvis frysväska och ett par rejäla frysta frysklampar. Men jag har också testat att packa varorna i flera fryspåsar, och packa påsar med fryst grönkål runt och därefter lägga dem invirade i en täckjacka i en ryggsäck… Det gick bra!

Finland:

Sedan 1 november 2017 går det att helt lagligt köpa ätbara insekter i Finland.

 

Utbudet har gått lite upp och ned. Ett tag fanns produkter från en mängd leverantörer och du kunde till och med köpa frysta syrsor i matbutik. Nu är det främst produkter från Entis, Griidy och Sarastus som säljs. Produkter går att hitta i K-market och Prisma-butiker, men ett säkert kort är Hälsomat/eko-kedjan Ruohonjuuri .

Alternativ 2: Köp torkade insekter online!

Om du (som jag) inte bor nära Danmark eller Finland och måste köpa grejorna på nätet är just nu det bästa alternativet att köpa torkade varor.
Och ska du göra det är mitt hetaste tips: Grub (www.eatgrub.co.uk)

OBS! Bugburgerläsare har numera 15 procents rabatt! Läs mer längre ner!

Grub är slang för mat (motsvarande svenskans krubb eller käk) men kan också betyder mask eller larv vilket gör det till ett poppis ord för engelska “entoprenörer”. Shami and Neil som startade Grub är uppenbarligen entusiaster, med en ambitiös blogg, återkommande event, recept och en egen shop med egna insektsprodukter. Fokus ligger på matlagning och de har 50-gramförpackningar i sortimentet. De har frystorkade gräshoppor, syrsor, mjölmaskar och buffalomaskar. Dessutom säljer de två sorters kola-choklad med syrsor och de har lanserat sin egen protein-bar “Eat grub bar”.
Sedan en tid tillbaka säljer de de dessutom sitt eget syrsmjöl.

OBS! Bugburgerläsare har numera 15 procents rabatt! Klicka på bannern nedan och använd koden “GRUBSPECIAL15”. Mer info längre ner!

I avsaknaden av möjligheten att köpa frysta, eller färska insekter i mina kvarter har Grub har seglat upp som min favorit. Jag har gjort flera större beställningar härifrån och fått sakerna efter cirka en vecka. Det jag gillar med Grub är att det saknar spektakulära saker som exempelvis klubbor med inbakade skorpioner. Fokus ligger just på insekter som råvara. Priset är fortfarande högt men en positiv grej är att insekterna är odlade i Nederländerna och har inte flugits från andra sidan jordklotet.

Min rekommendation är att köpa “Grub edible insects starter pack” med alla deras fyra insekter för 29 pund, det vill säga 343 kronor + frakt på 83 kronor.  Med rabattkod, 291 kronor + frakt. De fungerar utmärkt som bas när du exempelvis ska göra en Bugburger >>

Vill du ägna dig åt lite mindre avancerad matlagning och ogärna vill se insekterna är mitt tips att köpa syrsmjöl. 100 gram syrsmjöl kostar 10,99 pund, cirka 130 kronor. Med rabatt: 110 kronor + frakt.

 

OBS! Få 15 procent rabatt – ange koden “GRUBSPECIAL15”!

Besök Grub här >>

 


Denna guide uppdaterades senast 1/1-2020.
Fler länkar till butiker hittar du här >>


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

12 tankar om “Guide: Här köper du ätbara insekter”

  1. Pingback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
  2. Trackback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »