Adam Engström: Nutrient är först med närproducerade ekologiska insekter!

Browse By

Adam Engström, Nutrient

Adam Engström, Nutrient.

Första gången jag träffade Adam Engström (nej vi är inte släkt) var i mitten av februari.

Då berättade han entusiastiskt om sina planer att anlägga en mjölmaskfarm i Hedemora, och pumpade mig på det jag visste om entoprenörskap och insekter som livsmedel. Sju månader senare sitter jag med Adam i ett kontorshotell på Kungsgatan mitt i centrala Stockholm. Adam har hunnit starta företaget Nutrient, och när det gäller råvaran mjölmask är det numera jag som ställer frågorna och han ger svaren.

Tillsammans med mikrobiologen och delägaren Montaser Koko har han provodlat, provrostat, torkat, malt och på en mängd olika vis processat mjölmask som mjölbaggen Tenebrio Molitor kallas i sitt larvstadium.

Odlingen ligger i Hedemora, och grönsakerna han matat maskarna med kommer från ekobönder i närområdet.

‒ Egentligen kan man mata maskarna med lite vad som helst, berättar Adam. Men det är viktigt för oss att hålla en ekologisk profil. Nutrient ska ta fram highend-produkter.

Adam lyfter också gärna fram att det hela sker i en labbmiljö. Nutrient har tillgång till 15 000 kvadrat där de jobbar på att utveckla odlings- och föräldlingsprocesserna.

Montaser Koko i labbet. Nutrient har en stor anläggning och är öppen för forskningssamarbeten, stora som små. (Foto: Nutrient)

Montaser Koko i labbet. Nutrient har en stor anläggning och är öppen för forskningssamarbeten, stora som små. (Foto: Nutrient)

Framför oss på bordet ligger produkterna.

‒ Vår första produkt är ett proteinpulver. Vi väntar fortfarande på en ordentlig analys, men enligt våra beräkningar har pulvret en proteinhalt på 58 procent.

Pulvret har en liten speciell doft men smakar inte alls illa. Adam ser detta som en konkurrent till exempelvis syrsmjöl (nermalda syrsor) som idag oftast produceras i Thailand och säljs av en mängd återförsäljare under olika varumärken. Till skillnad från de flesta konkurrenterna kommer dock Nutrient kunna garantera att det är ekologiskt, samt närproducerat.

När jag frågar Adam om pris (syrsmjöl säljs idag för runt 700 kronor kilot), säger Adam att han är övertygad om att de kommer att kunna pressa priset en hel del och ändå behålla marginalerna.

‒ Om fem till tio år kan vi nog sälja mjölmaskmjöl för 50 kronor kilot, säger Adam som tror att det finns stora möjligheter till effektiviseringar.

Mjölmaskpulver och olja från Nutrient.

Mjölmaskpulver och olja från Nutrient. (Foto: Bugburger)

Den andra produkten sticker ut lite. Läsare av Bugburger kanske minns artikeln om forskarlaget i Wageningen som tagit fram oljor baserade på insekter. Det är precis vad Adam och Montaser har gjort och det vi har framför oss på bordet är en liten burk med omega3 och omega6-rik mjölmask-olja. En biprodukt i tillverkningen av pulvret.

Oljan har en distinkt lukt, men som Adam påpekar, den luktar inte i närheten av den omega3-laddade kollegan fiskleverolja. Adam tror mycket på denna produkt som kan bli ett fantastiskt koststillskott för människor, men också djur. Vi ägnar kanske tio minuter att prata om möjligheterna att använda detta i katt- och hundmat. Kanske veganer som egentligen inte vill att deras katter ska äta djur går med på att servera dem ento-vegansk kost?

‒ Hund- och kattmat gör man på slaktrester, så egentligen är det ingen stor miljövinst att göra mat på insekter. Men, att byta ut fisk mot insekter är en annan sak. Då bidrar man till att minska utfiskningen av haven.

Det finns faktiskt också en tredje produkt: Det som blir kvar efter pulvret och oljan. De resterna används som gödsel på åkrarna där man odlar grönsakerna som sedan blir mat åt nya hungriga mjölmaskar.

Det är svårt att ogilla Adams affärsvision. Förutom att odling av mjölmask till skillnad från annan djuruppfödning är väldigt klimatvänlig, ser han odlingarna som en möjlig ny näring för glesbygden.

‒ Visst kommer vi att göra fler steg i processen automatiska, men odlingarna kräver än så länge mycket arbetskraft, berättar Adam.

Den biten löser Nutrient just nu med ett samarbete med Migrationsverket där hittills en praktikant varvar studier i svenska på SFI med jobb i odlingarna. På sikt är det tänkt att 5 personer ska få praktik, jobb som kan bli riktiga jobb när det blir snurr på verksamheten.

Och visst finns här potential till mycket snurr. Adam berättar att han ena dagen kan träffa en representant för ett kinesiskt kosmetikföretag och andra dagen en fiskodlare från Norge.

Att Livsmedelsverket tar tid på sig att godkänna insekter som livsmedel är inget stort problem:

‒ Vi kan vänta ut Livsmedelsverket. Under tiden sätter vi upp strukturerna och gör oss redo för att bli livsmedelsklassade. Det här kommer att bli en enorm marknad, och vi som jobbar med det här nu konkurrerar inte. Det finns plats för oss alla.


Kolla gärna även in Adams tal i samband med Sthlm Techfest:


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

4 tankar om “Adam Engström: Nutrient är först med närproducerade ekologiska insekter!”

 1. Tobias says:

  Varför starta ännu ett massutnyttjande/förslavande av nya djurarter när det redan finns vegetabiliska alternativ till kött? Maskarna matas med grönsaker, varför inte äta grönsakerna direkt? Vad är det för fel på bönburgare?

  1. Anders Engström says:

   Hej Tobias!
   Det finns stora poänger med att äta vegetariskt. Men det finns också poänger med att komplettera det vegetariska med att medvetet äta insekter. Framförallt om vi ska föda 9 miljarder människor.
   Här är några argument för att bli ento-vegetarian! https://www.bugburger.se/politik/ento-vegetarian/
   En viktig poäng är att maskarna faktiskt har potential att matas med sådant vi människor inte kan äta!

   1. Tobias says:

    Ja det är säkerligen bättre att äta insekter än annat kött av miljöskäl och även av hälsoskäl. Men varför dra in veganer i detta? Är man en etisk vegan så äter eller dödar man inte djur avsiktligt. Jag dödar inga myggor, jag räddar små bananflugor som trillat ner i vattenglas och kommer det in getingar på sommaren fångar jag dem försiktigt i en burk och släpper ut utomhus osv.
    Äta insekter kanske lockar halvseriösa “hälso-veganer” som mest pysslar med en “plant based” diet för att hålla sig i form eller de som enbart är det av miljöskäl. Eller lakto/ovo-vegetarianer som ju ändå stöder den barbariska djurindustrin.

    Vad gäller lidande, vad känns minst hemskt att göra, mosa en mask eller en tomat?

    Visst, det är säkert effektivt att göda upp insekter kontra växtodling speciellt vad gäller vattenförbrukning enligt siffrorna du presenterar men seriöst… Mer än halva planeten täcks av kilometerdjupa oceaner. Det är skrattretande hur det klagas på vattenbrist hela tiden. Satsar man bara ordentligt på avsaltning så finns det nästan obegränsat med vatten! Det spenderas tiotusentals miljarder på vapen och annat sjukt som kan användas till något bättre.

    Det går alldeles utmärkt att odla i källare i städer. Kolla företaget Grönska (www.grönska.se) som börjat med hydroponisk odling i en källare. Eftersom det är en isolerad miljö så kan det odlas effektivt året om utan ogräs och angrepp från skadeinsekter och därmed utan besprutning. Ergo, inga insekter behöver dödas alls! Detta är enligt mig framtidens matproduktion.
    Vad gäller traditionell odling så är ju ett problem att de flesta som odlar INTE är veganer och därför inte bryr sig ett dugg om att det stryker med 53 sorkar och 1047 små möss när de skördar åkern. Det finns säkerligen många förbättringar att göra där för att minimera oavsiktligt dödande om bara viljan fanns…

    Veganismen handlar om att inte utnyttja djur överhuvudtaget för våra egna egoistiska syften samtidigt som vi ska minimera det oavsiktliga dödandet vid övriga aktiviteter såsom växtodling. Bara för att många djur eventuellt kanske dör vid traditionell odling så är det inte nödvändigtvis mer etiskt att ersätta den med t.ex. insektsuppfödning där djur GARANTERAT dödas i enorma antal.

    Dock är jag helt för att tvinga alla köttätare att äta insekter istället för kor grisar kycklingar och fiskar MEN bara i en övergångsperiod tills världen blir helt vegansk!

    1. Anders Engström says:

     Hej Tobias,
     Jag tänker absolut inte tvinga veganer att medvetet börja äta insekter. Rubriken och ingången på min artikel är apropå det James McWilliams påstod. Fortsätta vara vegan! Du gör en insats!
     Men världen är mycket komplex och att rädda jordklotet genom att tvinga alla köttätare att bli veganer tror inte jag är en särskilt givande strategi. Bättre att försöka få folk dra ner på köttkonsumtionen och hitta andra mer klimatvänliga alternativ.

     Eftersom insekter befinner sig nästan längst ner i näringskedjan dör det enorma mängder insekter varje dag. Insekter är en grundsten i det ekologiska systemet, och sättet insekter förökar sig på är designat för det: lägg tusentals ägg och räkna med ett stort svinn.
     Det är jättespännande med växtodling i källare i stan, men det är tveksamt om det kan användas till exempelvis odling av sojabönor, dessutom är det betydligt mer energikrävande än att odla grönsaker i växthus. Att odla insekter kräver värme, inte ljus och där skulle vi i stan kunna dra nytta av exempelvis spillvärme från annan verksamhet (exempelvis serverhallar). Växter kräver ljus vilket kräver belysning om odlingen sker i källare.
     Läs gärna lite invändningar här: http://www.hungryandangry.se/2017/01/high-tech-jesus/

     En väldigt spännande sak som komplicerar ytterligare: Det verkar som att även växter har känslor:
     http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vaxter-bade-pratar-och-kanner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »