Adam Engström: Nutrient är först med närproducerade ekologiska insekter!

Browse By

Adam Engström, Nutrient

Adam Engström, Nutrient.

Första gången jag träffade Adam Engström (nej vi är inte släkt) var i mitten av februari.

Då berättade han entusiastiskt om sina planer att anlägga en mjölmaskfarm i Hedemora, och pumpade mig på det jag visste om entoprenörskap och insekter som livsmedel. Sju månader senare sitter jag med Adam i ett kontorshotell på Kungsgatan mitt i centrala Stockholm. Adam har hunnit starta företaget Nutrient, och när det gäller råvaran mjölmask är det numera jag som ställer frågorna och han ger svaren.

Tillsammans med mikrobiologen och delägaren Montaser Koko har han provodlat, provrostat, torkat, malt och på en mängd olika vis processat mjölmask som mjölbaggen Tenebrio Molitor kallas i sitt larvstadium.

Odlingen ligger i Hedemora, och grönsakerna han matat maskarna med kommer från ekobönder i närområdet.

‒ Egentligen kan man mata maskarna med lite vad som helst, berättar Adam. Men det är viktigt för oss att hålla en ekologisk profil. Nutrient ska ta fram highend-produkter.

Adam lyfter också gärna fram att det hela sker i en labbmiljö. Nutrient har tillgång till 15 000 kvadrat där de jobbar på att utveckla odlings- och föräldlingsprocesserna.

Montaser Koko i labbet. Nutrient har en stor anläggning och är öppen för forskningssamarbeten, stora som små. (Foto: Nutrient)

Montaser Koko i labbet. Nutrient har en stor anläggning och är öppen för forskningssamarbeten, stora som små. (Foto: Nutrient)

Framför oss på bordet ligger produkterna.

‒ Vår första produkt är ett proteinpulver. Vi väntar fortfarande på en ordentlig analys, men enligt våra beräkningar har pulvret en proteinhalt på 58 procent.

Pulvret har en liten speciell doft men smakar inte alls illa. Adam ser detta som en konkurrent till exempelvis syrsmjöl (nermalda syrsor) som idag oftast produceras i Thailand och säljs av en mängd återförsäljare under olika varumärken. Till skillnad från de flesta konkurrenterna kommer dock Nutrient kunna garantera att det är ekologiskt, samt närproducerat.

När jag frågar Adam om pris (syrsmjöl säljs idag för runt 700 kronor kilot), säger Adam att han är övertygad om att de kommer att kunna pressa priset en hel del och ändå behålla marginalerna.

‒ Om fem till tio år kan vi nog sälja mjölmaskmjöl för 50 kronor kilot, säger Adam som tror att det finns stora möjligheter till effektiviseringar.

Mjölmaskpulver och olja från Nutrient.

Mjölmaskpulver och olja från Nutrient. (Foto: Bugburger)

Den andra produkten sticker ut lite. Läsare av Bugburger kanske minns artikeln om forskarlaget i Wageningen som tagit fram oljor baserade på insekter. Det är precis vad Adam och Montaser har gjort och det vi har framför oss på bordet är en liten burk med omega3 och omega6-rik mjölmask-olja. En biprodukt i tillverkningen av pulvret.

Oljan har en distinkt lukt, men som Adam påpekar, den luktar inte i närheten av den omega3-laddade kollegan fiskleverolja. Adam tror mycket på denna produkt som kan bli ett fantastiskt koststillskott för människor, men också djur. Vi ägnar kanske tio minuter att prata om möjligheterna att använda detta i katt- och hundmat. Kanske veganer som egentligen inte vill att deras katter ska äta djur går med på att servera dem ento-vegansk kost?

‒ Hund- och kattmat gör man på slaktrester, så egentligen är det ingen stor miljövinst att göra mat på insekter. Men, att byta ut fisk mot insekter är en annan sak. Då bidrar man till att minska utfiskningen av haven.

Det finns faktiskt också en tredje produkt: Det som blir kvar efter pulvret och oljan. De resterna används som gödsel på åkrarna där man odlar grönsakerna som sedan blir mat åt nya hungriga mjölmaskar.

Det är svårt att ogilla Adams affärsvision. Förutom att odling av mjölmask till skillnad från annan djuruppfödning är väldigt klimatvänlig, ser han odlingarna som en möjlig ny näring för glesbygden.

‒ Visst kommer vi att göra fler steg i processen automatiska, men odlingarna kräver än så länge mycket arbetskraft, berättar Adam.

Den biten löser Nutrient just nu med ett samarbete med Migrationsverket där hittills en praktikant varvar studier i svenska på SFI med jobb i odlingarna. På sikt är det tänkt att 5 personer ska få praktik, jobb som kan bli riktiga jobb när det blir snurr på verksamheten.

Och visst finns här potential till mycket snurr. Adam berättar att han ena dagen kan träffa en representant för ett kinesiskt kosmetikföretag och andra dagen en fiskodlare från Norge.

Att Livsmedelsverket tar tid på sig att godkänna insekter som livsmedel är inget stort problem:

‒ Vi kan vänta ut Livsmedelsverket. Under tiden sätter vi upp strukturerna och gör oss redo för att bli livsmedelsklassade. Det här kommer att bli en enorm marknad, och vi som jobbar med det här nu konkurrerar inte. Det finns plats för oss alla.


Kolla gärna även in Adams tal i samband med Sthlm Techfest:


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

4 tankar om “Adam Engström: Nutrient är först med närproducerade ekologiska insekter!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »