Nästa heta grej: Insektsolja – rik på omega-3

Browse By

Daylan Tzompa-Sosa heter forskaren som gjorde upptäckten (Bild: skärmdump från Reuters intervju med Sosa)

Daylan Tzompa-Sosa heter forskaren som gjorde upptäckten (Bild: skärmdump från Reuters intervju med Sosa)

Redan i augusti rapporterade  Foodnavigator  att Dr Daylan Tzompa-Sosa, vid universitetet i Wageningen, Nederländarna, gjort en stor upptäckt: du kan göra nyttig olja av insekter! Upptäckten gjorde hon efter att ha undersökt näringsinnehållet i de fetter som blev kvar efter att hennes kollegor hade extraherat protein ur insekter.

Oljor från mjölmask (foto: Daylan Tzompa-Sosa)

Oljor från mjölmask (foto: Daylan Tzompa-Sosa)

Den 7 januari gick universitetet ut med ett eget pressmeddelande där de kunde konstatera att oljorna som kan utvinnas ur insekterna bland annat innehåller fettsyrorna omega-3. En konstaterat nyttig grupp fettsyror som vi normalt får i oss genom att äta fisk och skaldjur (och som tydligen är totalt livsnödvändig för exempelvis katter, som dör om de inte får i sig omega-3).

I sin forskning har Sosa extraherat olja från mjölmaskar, skalbaggslarver, syrsor, kackerlackor, gräshoppor och soldatflugor. Somliga av dem såsom oljan från gräshoppor och soldatflugor har en “fruktig, behaglig arom” och skulle kunna ersätta andra oljor på salladen. En olja man bör undvika är kackerlacks-oljan som enligt Sosa luktar spya… den oljan skulle å andra sidan kunna användas i andra tillämpningar såsom smörjmedel i industrin eller i målarfärg.

Som följare av Bugburger redan vet är det jämförelsevis miljövänligt att odla insekter, och skulle man kunna ersätta en stor del av tillverkningen av fiskolja med insektsolja skulle det vara en stor miljövinst. Insektsolja har potential att bli riktigt stort!

Kolla gärna in Reuters film >>

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »