Insektsätar-backlash: Insektsförsäljning stoppad i Sverige

Browse By

Förbjuden Bugburger-Varför drar du inte igång den där insektshamburgar-restaurangen idag?, händer det att folk frågar mig.

-Tyvärr är det lite svårt att få tag i bra råvara, svarar jag. Och så är det faktiskt förbjudet att både odla och sälja insekter som människoföda…

Jo, det Bugburger skrev i en artikel i februari år gäller fortfarande. Jag fick det bekräftat i ett mejl från Zofia Kurowska på Livsmedelsverket häromdagen:

“Insekter är fortfarande inte godkänd och därmed är det inte tillåtet att saluföra dessa. Detta har jag meddelat de kontrollansvariga kommuner.”

Och de kontrollansvariga verkar ha börjat hålla koll. När Hakuna Mat (som bland annat var med i Bugburgers köpa-insekter-guide) för några veckor sedan skulle servera insekter på Malmöfestivalen stoppades de av Miljöförvaltningen i Malmö.

– Insekter är inte godkända som livsmedel inom EU. Därför är det inte tillåtet att saluföra det, säger Caroline Emlstedt, livsmedelsinspektör i Malmö, enligt SVT.

Även Hakuna Mats försäljning av insekter på nätet har stoppats i väntan på lagändring. Det hjälpte inte att Hakuna Mat på sin sajt hade en disclaimer att insekterna säljs som djurmat, även om de är framtagna för att ätas av människor. I SVT:s reportage svarar Daniel Eek, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Göteborg på det så här:

– Det är upp till var och en att äta hundmat också, men du får inte påskina att det är föda för människor.

Samtidigt anar man en del frustration i att som livsmedelskontrollant behöva ta dessa beslut. EU håller ju faktiskt på att “snabbutreda frågan” och som Daniel Eek också säger i reportaget:

– Det mesta tyder väl på att insekter kommer att godkännas som livsmedel. Det är ju inte farligt och äts på många andra håll i världen.

Frågan är dock hur snabbt det går och hur det påverkar de insektsätar-startups som är på gång i Sverige. Jag tänker till exempel på nystartade Qvicket, som har börjat sälja syrsmjöl under eget varumärke från en webbutik i Sverige. Kommer livsmedelsinspektörerna sätta käppar i hjulet för entreprenören Josefin Strömbergs ambitiösa planer (läs intervju med henne i SvD här). Och visst provåts det insekter i Almedalen (se där en massa politiker var säkert med och åt illegal mat), och så har ju Sveriges Lantbruksuniversitet aviserat insektsprovning i samband med deras spännande event Matologi i Stockholm på lördag och om en vecka är det dags för Rentokils Pestaurant på Sergels torg.

Vore det inte härligt om Livsmedelsverket kunde se lite mellan fingrarna i avvaktan på det där beslutet som alla är övertygade om att det ska komma. Och visst vore det härligt om det kom snart!

Sen återstår bara nästa hinder… ska vi göra insektsätning miljövänligt på riktigt måste vi ha lokal odling av insekter, och det kräver också ändring av regelverket.

Har en stark känsla av att den första Bugburger-restaurangen blir en illegal matklubb ;-)

——————-
UPPDATERING 24 SEPTEMBER – 2015:

Nu har även Qvicket tvingat stänga ner sin webbutik:
“Nu har det hänt: Stockholms Stad förbjuder oss att sälja insektsmat och hotar med vite. Därför har vi omedelbart stoppat försäljningen på vår webbshop. Vi kommer att försöka hjälpa er som vill äta klimatsmarta insekter att beställa från utlandet, tills de svenska myndigheterna tar sitt förnuft till fånga. Vi återkommer med information.”


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

4 tankar om “Insektsätar-backlash: Insektsförsäljning stoppad i Sverige”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »