Plötsligt: Alla pratar om den nya trenden – att äta insekter!

Browse By

September månad har hittills varit en god månad för oss som vill att svenskar ska öppna ögonen för möjligheten att äta insekter. Insect for starters/Hakuna mat, Qvicket och Bugburger har alla fått uppmärksamhet i media.
Kanske inte lika bra ur ett ento-företagarperspektiv eftersom Livsmedelsverket tydliggjort att de inte kommer att tillåta någon försäljning av insekter som människoföda förrän frågan utretts och nytt regelverk är på plats. I praktiken har detta inneburit att Qvicket i dagarna stoppat sin försäljning av syrsmjöl och syrsknäcke. Tidigare har Hakuna Mat känt sig tvingade att göra samma sak. Dåligt för business alltså, men bra för uppmärksamheten ;-)

Här är inslagen i september. Hittills ;-)

4 september:

I kölvattnet av Rentokils pr-gig på Sergelstorg fick flera medier upp ögonen för insektsätande.

Här ovan ett klipp från Gomorron Sverige där Ellen Gellerbrant från Insects for starters var med och bjöd programledarna på lite insekter.

Samma dag uppmärksammade Metro att insekter enligt svenska Livsmedelsverket inte får serveras i Sverige, och Josefin Strömberg från Qvicket fick chansen att förklara varför hon tycker det är smart att äta insekter. (Josefin uppmärksammades för övrigt i en artikel i SVD i slutet av augusti också >>)

direktpress-september-201510 september:

En av Stockholms lokaltidningar, Direktpress, uppmärksammar att Bugburger har gjort sin första insektsburgare. Burgare gjord på maskar: nästa trend i Bagis?

 

19 september:

Dagens Nyheter läser artikeln, vrider den ett varv till och skriver egen artikel:

“Hamburgare på mjölmask – ny mattrend”

mattrendSka man tro rubriken har alltså undertecknad startat en ny trend bara genom att göra en bugburger i den numera trendiga Stockholmsförorten Bagarmossen ;-)  Det kan givetvis Bugburger leva med… och visst är chansen större att en hamburgare gjord på mjölmask blir mer trendigt i Sverige än gräshoppsspetten som DN valde att illustera artikeln med…

Läs gärna artikeln, innhållet är mer balanserat än rubrik och bildval >>

 

21 september:

insekter_i_sverige

Nu har medierna verkligen vaknat. TV4-nyheterna har kommit i kapp nyheten att Hakuna Mat tvingats stänga ner sin webbshop och att EU utreder frågan om insekter är godkända som livsmedel.  Kolla in reportaget här >>

22 september:

tv4-morgonsoffa

Även TV4:s morgonredaktion har vaknat, bjuder in Josefin Strömberg på Qvicket samt passar på att låta återkommande gästen Jonas Wahlström från Skansen-akvariet prata sig varm för insektsätande. Ett överlag bra inslag som TV4:s webbredaktör drar på med rubriken: “Här äter Peter Jidhe levande larver”. Att äta levande insektslarver står i ganska bjärt kontrast mot Josefins budskap om att äta syrsmjöl, för att inte tala om de riktlinjer för säkert insektsätande som satts upp av exempelvis den Belgiska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

24 september:

Och så igår: “Byråkrati sätter stopp för klimatentreprenörer“, en ledare från Blekinge Läns Tidning efter beskedet att även Qvicket fått påhälsning av Livsmedelsverket och därför valt att stänga ner webbutiken.

Bollen är i rullning. Fortsättning följer… ;-)


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

3 tankar om “Plötsligt: Alla pratar om den nya trenden – att äta insekter!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »