EntoCube: En insektsfabrik du kan ställa var som helst

Browse By

Ett av de största hindren för att starta en Bugburger-restaurang idag (bortsett från vårt nitiska Livsmedelsverk) är faktiskt den bristande tillgången på “ät-insekter”. Idag finns det ett par farmar i USA (läs utmärkt artikel om dem här) och odlingar i bland annat Nederländerna. Men merparten av det som odlas som människoföda och säljs på postorder kommer från odlingar i Thailand. De senare är lite billigare, men fortfarande dyra och att beställa in råvaror från Thailand känns inte direkt klimatsmart. Det som är coolt med livsmedlet insekter är att det är ett livsmedel som är fullt möjligt att producera mitt i stan. Drömmen vore att kunna odla upp insekterna vägg i vägg med restaurangen, ja kanske rent av föda upp dem på matresterna från restaurangen och skapa ett kretslopp!

-Men det kan du ju!, säger Yichen Wu till mig när vi samtalar över Skype.
-Har du inte sett vår film?

Yichen Wu är en av grundarna av en riktigt cool finländsk ento-start-up-som heter EntoCube. De kom på konceptet i samband med att de undersökte hela värdekedjan och insåg att det fanns stora brister i den kommersiella uppfödningen av insekter.

Några av EntoCube-grundarna framför sin skapelse (Foto: Skärmdump från EntoCubes Youtubefilm)

Några av EntoCube-grundarna framför sin skapelse (Foto: Skärmdump från EntoCubes Youtubefilm)

– Alla farmer vi besökte var verkligen primitiva och manuella, berättar Yichen Wu. De var inte säkra, dessutom var de säsongsberoende, precis som vanliga jordbruk.

Yichen Wu och de övriga medgrundarna till EntoCube ville ta fram en lösning som kunde ge en stadig “proteinskörd” året runt, en lösning som vilade på vetenskaplig grund och som skulle kunna ge människor jorden runt möjlighet att försörja sig själva på ett klimatsmart, energieffektivt och billigt sätt. Resultatet är containern-insektsfabriken EntoCube som enligt Yichen Wu är hur enkel som helst:

-Du köper en EntoCube av oss, pluggar i elen och sedan är du redo.

I praktiken innebär det här inte att du går in i en webbshop och köper en EntoCube eller två, varje enhet produceras på beställning, och priset beror på lokala faktorer. En sådan faktor är priset på containrar. Hittills har EntoCube använt sig av 10-fot (ca 3 x 2,4 x 2,6 meter) och 20-fots-containrar (ca 6 x 2,4 x 2,6 meter), men även en 40-fotsmodell (ca 12×2,4 x 2,6 meter) ska vara på gång.

Inuti EntoCube (Foto: skärmdump från EntoCubes Youtube-film)

Inuti EntoCube (Foto: skärmdump från EntoCubes Youtube-film)

När en kund kontaktar EntoCube letar de upp en underleverantör i kundens hemland som säljer containrar, sedan inreds denna med utrustning som går att köpa på plats plus “en specialgrej” från EntoCube som gör anläggningen komplett. Om kunden vill kan hen få ett startkit med syrsor i olika åldersgrupper, som gör det möjligt att börja skörda syrsor från dag ett.

– Det tar 35 dagar från att ägg kläcks tills syrsan är fullstor och redo att skörda, berättar Yichen Wu.

Hur mycket kan man räkna med att skörda?
-Just nu räknar vi med att en 20-fots-anläggning ger cirka 4 kilo syrsor om dagen. Men teoretiskt borde vi kunna producera mer.

Är anläggningen bara tänkt för syrsor?
-Just nu är det syrsor, men EntoCube går att modifiera för olika typer av insekter. Vi håller exempelvis på att modifiera den för odling av gräshoppor åt en kund i Afrika.

Du säger att man pluggar in elen, sedan är det bara att skörda, vad äter insekterna?
-De behöver vatten, och matavfall. Till vår egen anläggning har vi en deal med en lokal restaurang som ger bort sin sallad. Vi har också torrfoder som vi kompletterar med i vissa delar av tillväxtcykeln.

EntoCube visar i sin film hur de matar syrsorna med matavfall från restaurang (Bild: Skärmdump från Youtubefilm)

EntoCube visar i sin film hur de matar syrsorna med matavfall från restaurang (Bild: Skärmdump från Youtubefilm)

Det pratas mycket om att just använda matavfall och det låter fantastiskt ur ett miljöperspektiv, men är det helt säkert? Finns det några krav på matavfallet? Vad funkar?
-Hittills har vi bara matat dem med sallad. Vi har även prövat att ge dem löv från träd. Egentligen äter de nog det mesta, men vi har inte hunnit testa så mycket. Men vi har ett samarbete med en entomolog som undersöker näringsinnehållet.

När man odlar kycklingar i större skala finns det ju problem med sjukdomar och epidemier, ser du några liknande risker med att odla insekter?
-Våra odlingar är än så länge små. Dessutom är EntoCube byggd som ett labb, väldigt isolerat. Varje åldersgrupp odlas för sig. Håller man hygienen ska det inte vara några problem.
-En viktig sak är att man vartannat år måste kontakta oss för att få tillskott av nya syrsor, för att förhindra inavel.

Apropå den där elkontakten igen: Insekter kräver ju mycket värme, har EntoCube hög elförbrukning?
-Vi räknar med ungefär 5 kilowatts förbrukning per dag. I Finland där det är kallt behövs mer värme, i varma länder med mycket sol räcker det med att koppla in en solpanel.

Insektsfest med EntoCube (foto från EntoCube)

Insektsfest med EntoCube. På bilden ser man deras EntoCube modell mindre. (foto: EntoCube)

Om man räknar med att en genomsnittsvilla med direktverkande el förbrukar runt 70 kilowatt per dag låter inte 5 kilowatt så farligt. Enligt Yichen Wu tjänar man desstuom snabbt in den initiala investeringen när man skaffar en EntoCube. Enligt deras egna beräkningar kommer exempelvis deras kund i USA tjäna in pengarna de investerat i sin container efter ett år. Detta beräknat på att det i dagsläget är ett högt pris på syrsor där. I Asien där man konkurrerar med billigare farmar är läget lite annorlunda.

EntoCube är ett ungt företag, etablerat i början av detta år, och just nu har de en kund i Finland, avtal med en kund i Afrika och en kund i Nordamerika. När Bugburger samtalar med Yichen Wu berättar han att de precis den dagen är på väg att gå från 8 medarbetare till 9 kollegor på EntoCube. Och ambitionerna är höga. EntoCube har en “två-fronts-strategi” där de dels satsar på dessa små manuella anläggningar, som ska kunna göra familjer och grannskap självförsörjande (lite i stil med att man har hönor som varje dag värper ägg) och dels på sikt vill satsa på större automatiserade “fabriker”.

Bugburger tackar för en mycket spännande pratstund. När reglerna ändras, kan definitivt det här vara en väg att gå för en framtida Bugburger-restaurang. Kanske en 40-fotsmodell? Hur långt räcker åtta kilo syrsor per dag om man ska servera en massa hungriga kunder? Och hur mycket sallad blir det egentligen över som man kan mata syrsorna med? Hur mycket tid tar det att ta hand om anläggningen, och hur mycket torrfoder behövs?
I väntan på att jag får tid över att göra de kalkylerna tycker jag vi kollar in den där filmen Yichen Wu pratade om:

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

2 tankar om “EntoCube: En insektsfabrik du kan ställa var som helst”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »