Browse By

Om/About Bugburger

You find and English version of this text here >>

Är det om tio år okej att äta en hamburgare vars kött är gjort av insektslarver? Eller vars bröd är delvis gjort på proteinrikt gräshoppsmjöl? Enligt en 200-sidig rapport från FN skriven 2013 är insekter som föda vår framtid. Poängerna är många. Det går åt åtta-tio kilo foder att producera ett kilo nötkött. Motsvarande siffra för att producera ett kilo insektsbiff är två kilo foder. Dessutom är insekter som skalbaggar, myror, syrsor och gräshoppor nästan lika proteinrika som rött nötkött. Insekter är idag, enligt rapporten, redan en del av födan för två miljarder människor jorden runt.

När jag (Anders) drog igång bloggen Bug Burger ville jag undersöka ämnet ”insekter som föda” ur en mängd vinklar, men också leka med tanken på att på allvar starta ett hamburgerhak med namnet ”Bug Burger” där köttet kommer från insekter. Den stora frågan är: När?

När finns regelverk som gör det möjligt? När finns det en marknad? När tycker folk att det är okej att äta insekter?

En annan ambition med Bugburger är att lyfta “entoprenörer” i Sverige, uppmuntra till forskning inom området och göra det lagligt.

2017 började jag skriva en bok på ämnet. 2018 blev den klar och i november samma år släpptes:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet

Här kan du se hur Bugburger uppmärksammats i media >>

Vill du att Bugburger ska hålla föredrag om framtidens mat?

Läs mer om Anders föredragsverksamhet här >>


Bakom Bugburger…

Anders Engström

Anders Engström

Bloggen/projektet Bug Burger drivs av Anders Engström.

Anders har jobbat som filmfestivalchef (Uppsala Internationella Kortfilmfestival), webbdesigner (egna firman Bakelit Webdesign), redaktionschef (M3 & PC för Alla), chefredaktör (Hemstilat) och jobbar idag som Head of conversion and innovation management på IDG.  Han är väldigt intresserad av teknik, människor, kulturer och hur vi människor kan utvecklas och bli bättre.

Driver sedan 1999 den privata bloggen Bakelit.com och sedan 2009 den lokalpatriotiska bloggen Bagisbloggen om Stockholms bästa och mest kreativa förort Bagarmossen.

Vill du kontakta Anders? Använd formuläret >>

Om loggan:

Den fina loggan som Bugburger använder just nu är skapad av Martin Roos. (och ja vi vet, den har fler än 6 ben/armar ;-)

Bugburger

6 tankar om “Om/About Bugburger”

 1. Frida Oskarsson says:

  Hej,

  Jag heter Frida Oskarsson och jobbar som journalist på tidningen Flamman.

  Jag ska skriva en artikel om insekter som framtidens föda och skulle gärna vilja prata med någon av er om detta.

  Artikeln kommer att belysa frågan ur flera olika perspektiv (t.ex. matförsörjning, miljö/klimat och etik).

  Mejla mig så berättar jag mer, plus att vi kan bestämma tid för en eventuell intervju.


  Med vänlig hälsning
  Frida Oskarsson
  Nyhetsreporter

  Flamman
  Kungsgatan 84
  112 27 Stockholm

 2. Beatrice Rindevall says:

  Hej!

  Jag är redaktör för Supermiljöbloggen, och först och främst – tack för er medverkan på Framtidens mat. Det var grymt!

  Jag jobbar också för Formas tidning Extrakt, och i Almedalen ska Formas hålla ett insektsseminarium. Vi skulle vilja dela ut insekter att äta, har ni några tips på företag eller likande? Och – kan vi göra det utan att göra livsmedelsverket alltför sura tror ni?

 3. André says:

  Hej. Jag skulle behöva er hjälp. Jag kan inte hitta några informationer om får lämna smakprover av en insektproteinbar till folk? Typ ett promotionevent där man inte säljer men folk får smaka på produkterna. Försäljningen är inte tillåtet det vet jag men en smakprovning då? Tack på förhand. Mvh André

  1. Anders Engström says:

   Hej!
   Eftersom Livsmedelsverket inte godkänt ätbara insekter som livsmedel antar jag att det egentligen inte heller är tillåtet att dela ut dem som varuprover som är tänkta att fungera som marknadsföring av en produkt. Att bjuda kompisar på en insektproteinbar som man köpt i ett land där det är tillåtet måste dock vara ok. Och bjuder du på proteinbars i ett slutet sällskap lär du knappast råka ut för repressalier. Annat om du ställer dig i ett köpcenter och delar ut dem till höger och vänster. Men din fråga borde ställas direkt till Livsmedelsverket.
   Jag har skickat en fråga. Får se vad svaret blir.

   /Anders

 4. Mathiyalagan uthayakumar says:

  Var ligger den affären för att jag skulle vilja komma dit.

  1. Anders Engström says:

   Hej!
   Bugburger har än så länge ingen butik. Vill du köpa insekter hittar du info här: https://www.bugburger.se/shopping/guide-har-koper-du-atbara-insekter-pa-natet/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »