Breaking news! Lagligt att sälja insekter som mat i Sverige!

Browse By

Den första oktober kom domen i EU-domstolen (C-526/19) som konstaterade att den tidigare versionen av ”Novel Food Act” (regelverket som reglerar nyintroducerad mat) från 1997 inte gäller för hela insekter. Därmed fick EU-länder som Nederländerna, Storbritannien, Danmark och Finland rätt, som gjort denna tolkning och tillåtit försäljning av ett antal insektsarter. Fel fick däremot Sverige och en radda andra EU-länder som gjort tolkningen att även hela insekter krävt särskild prövningar för att bli godkända. I Sveriges fall bestämde sig Livsmedelsverket att tillämpa denna tolkning 2015, med konsekvensen att insektsprodukter som redan sålts i landet fick plockas bort från hyllorna. 
Idag kom det glädjande beskedet att förbudet  hävts till följd av domslutet och att Sverige sällar sig till de länder som tillåter försäljning av vissa ätbara insektsarter. Det vi kämpade för att Livsmedelsverket skulle göra innan 1 januari 2018 när den nya versionen av Novel-food-regelverket trädde i kraft, har skett nu, två år senare. Vi har blivit ett av de EU-länder som kan njuta av de övergångsregler som gäller i väntan på att EFSA ska tröska igenom de ansökningar som kommit in till myndigheten sedan 2018. 

Vad är det som blir lagligt?

Det nu blir tillåtet att i Sverige sälja alla de insektsbaserade livsmedel som har varit tillåtna att sälja i andra EU-länder innan 1 januari 2018. Detta förutsatt att det från något EU-land efter 1 januari 2018 skickats in en ansökan till EU-kommissionen om godkännande av detta livsmedel.

Värt att påpeka här att ”hela insekter” i de länder som gjort denna tolkning även har inbegripit malda hela insekter. Det har alltså varit okej att göra produkter baserade på exempelvis malda hussyrsor. Och som ni ser i den här listan kan det röra sig om en mängd olika tillämpningar.  Jag är fortfarande för egen del lite osäker om alla dessa tillämpningar dock verkligen täcks av ansökningar till EU-kommissionen, och det kan faktiskt finnas produkter idag som säljs i EU-länder som rent strikt enligt övergångsbestämmelserna faktiskt inte är lagliga… vi får se om Livsmedelsverket kommer ge sig i kast med sådana bedömningar eller är ok med att insektsarten är på listan med ansökningar. 

Här är listan med insektsarter som bör vara okej att sälja som livsmedel i Sverige baserat på pågående ansökningar:
Acheta domesticus (hussyrsa) (det finns två ansökningar)
Alphitobius diapernis (lesser mealworm / buffalolarv) (en ansökan)
Apis mellifera (bidrönarlarver) (en ansökan)
Gryllodes sigillatus (Tropical house cricket / Banded cricket) (en ansökan)
Hermetia (Black Soldier Fly (BSF) / Amerikansk vapenfluga) (en ansökan)
Locusta migratoria (vandringsgräshoppa) (två ansökningar)
Tenebrio Molitor (mjölmask) (fyra ansökningar)

(Jag har gjort en ny genomgång av de olika arterna. Läs här >>)

Av dessa insektsarter är det framförallt syrsarterna och de två varianterna av mjölmask som finns i många insektsprodukter. BSF har potential att bli stort, och anledningen till att den är på listan är att danska Enorm producerat ett kex baserat på pulveriserade BSF-larver som såldes i Danmark innan 2018. Finnarnas stora bidrag är bidrönarlarver som faktiskt bör vara helt lagligt att sälja i Sverige från nu (hör upp alla biodlare!!)
En vanligt förekommande insekt i kulinariska sammanhang, myran, har dock ingen ansökan inne. Så tyvärr är nog den olaglig att sälja och servera, trots att många pensionärer gärna påpekar för mig att det sålts i ganska stor omfattning i Sverige tidigare (grossisten Martin Olsson lär ha salufört dem på 60-70-talet).  

Livsmedelsverket poängterar riskerna

I sitt pressmeddelande gör Livsmedelsverket tydligt att äta insekter fortfarande är förenat med risker.  Precis som med skaldjur så finns det personer som är allergiska mot insekter. Det påpekas också att insekter kan innehålla tungmetaller och att det som andra animaliska livsmedel kan finnas problem med bakterier. 
Du som vill veta mer om detta och hur man tillagar insekter säkert får gärna kolla in min bok.

Läs också gärna Livsmedelsföretagens kommentarer på Livsmedelsverkets besked >>

Bugburger återkommer med mer information i ämnet!


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

En tanke om “Breaking news! Lagligt att sälja insekter som mat i Sverige!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »