De här insektsarterna får säljas i Sverige från 27 oktober 2020

Browse By

Den 27 oktober meddelade Livsmedelsverket att även Sverige (efter en EU-dom) kommer att tillhöra de länder som får ta del av övergångsreglerna i väntan på att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA genomför sina prövningar. I praktiken innebär det att det kommer att importeras produkter från länder som innan 2018 haft insektsmatsprodukter till salu, som har tillämpat övergångsreglerna, och vars produkter täcks av ansökningar gjorda till EFSA.
Krångligt? Jag ska försöka göra det enklare för er och gå igenom de insektsarter som har ”övergångsstatus” och rimligtvis bör kunna säljas i Sverige. Jag vill också betona att undantaget gäller ”hela insekter”. Med hela insekter menas att antingen insekten säljs hel, eller att den mals ner hel och används som en ingrediens i en produkt. Det är inte okej att till exempel extrahera olja ur insekter eller bara extrahera dess protein och berika andra produkter.

Den viktiga ansökan
Kan också tillägga att det finns insekter som säljs i många EU-länder som egentligen inte är godkända eftersom ingen har gjort en Novel food-ansökan. Däribland importerade delikatesser som bambu-larv (Omphisa fuscidentalis) och den mäktiga jättesimskinnbaggen (Belostomatidae). En annan favorit jag saknar på listan är vaxmottslarver (Galleria mellonella), en larv som faktiskt såldes innan 2018 som frysvara i danska butiker, men som det inte skickats in en ansökan för. Och så har vi gourmetkockarnas favorit: Röd skogsmyra (Formica rufa), kallad ”skogens guld” av Nomas grundare kocken René Redzepi. Den kan du samla in själv i skogen, men ingen gourmetkock har valt att investera pengar i göra en novel-food-ansökan. Så ser du den på en restaurang så är det ännu en kulinarisk upplevelse som går under radarn.
Nu dags för listan med 7 godkända insektsarter!
OBS! Mer kompletta beskrivningar av insekterna, recept mm hittar ni i min bok: ”Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet”  utgiven av Pug Förlag. Det är också från denna bok flera av de fina bilderna fotade av Jonas Larsson är hämtade från.

Hurssyra från boken Äta insekter - entomaten och det stora proteinskiftet. Fotograf: Jonas Larsson

Hussyrsa (Acheta domesticus)

Har kommit att kallas ”The gateway bug”, ingångsinsekten för dig som är nybörjare på det här med att äta insekter. Mycket frekvent använd av insektsmatsindustrin. Personligen gillar jag smaken av syrsa mer än mjölmask, och då framförallt färsk. Den säljs dock oftast torkad.

Näringspitch: Proteinrik i klass med rött kött, rikligt med viktiga mineraler som järn, kalcium och zink. Omega3 och vitamin b12.
Produkter som använder den som ingrediens: Syrsan används till allt från proteinbars till, snacks och pasta. Ja allt på min lista över insektsprodukter.
Odlas: Det finns många stora odlare av hussyrsa. Jag nämner gärna svensk-thailändska Global Bugs. Den är en favorit bland odlare i Finland och Danmark.
Tillagning: Är syrsan rå bör man steka den eller rosta i ugn innan användning. Tycker du den ser läskig ut: mal ner den och använd pulvret som ingrediens. Enklast är att fräsa syrsan med vitlök, olivolja och salt.
Juridisk status: Två inlämnade ansökningar:
Belgian Insect Industry Federation (BiiF) (inlämnad 2018)
Fair Insects BV (Protix) (inlämnad 2018)

Mjölmaskar från boken Äta insekter - entomaten och det stora proteinskiftet. Fotograf: Jonas Larsson

Mjölmask (Tenebrio molitor)

Nä det är ingen mask, det är mjölbaggens larv. Har seglat upp som en av de vanligare alternativen eftersom den är lättodlad. Är också den vanligaste insekten som hemmaodlas.

Näringspitch: Snäppet lägre proteinvärden än syrsan, men dubbelt så mycket fett. Har en fullvärdig aminosyraprofil.
Produkter som använder den som ingrediens: Används även den i produkter som pasta, proteinbars och snacks. Dock än så länge inte i samma utsträckning som syrsan. (kolla lista över insektsprodukter här)
Odlas: Det finns ett antal riktigt stora odlingar i Europa. De mest närbelägna är svenska Tebrito som startat en anläggning i Dalarna.
Tillagning: Enklast är att fräsa mjölmasken i en stekpanna med olja. En torkad mjölmask kan man mala ner eller använda som den är. En färsk mjölmask har mer vätska och det går faktiskt att göra ”majonnäs” på den.
Juridisk status: Fyra inlämnade ansökningar var av en blivit godkänd av EFSA januari 2021 (läs här) >>
SAS EAP Group – MICRONUTRIS (inlämnad 2018)
Belgian Insect Industry Federation (BiiF) (inlämnad 2018)
Fair Insects BV (A Protix Company) (inlämnad 2018)
Nutri’Earth (inlämnad 2019)

Bidrönarlarver från boken Äta insekter - entomaten och det stora proteinskiftet. Fotograf: Jonas Larsson

Bidrönarlarver (Apis mellifera)

Vi äter binas kräks, varför äter vi inte bina själva? En anledning är kanske att vi inte vill äta upp honungsproducenterna. Men drönarna däremot, de går ju att äta. Idag använder många biodlare så kallad ”drönarutskärning” som en del av bekämpning av det fruktade varraoa-kvalstret. Kvalstret gillar drönarna mer och vid en viss tidpunkt tar man ut ramarna med drönaryngel och kastar bort dem. Stort slöseri med en riktig delikatess.
I Finland har man fattat detta (läs min intervju med Vertti) och det är också finnarna som har lyckats ge bidrönarlarver ”övergångsstatus” och lämnat in en ansökan! Så vad väntar ni på biodlare! I sommar har ni en till biprodukt att sälja! Jag köper gärna!

Näringspitch: 50 procent protein, 20 procent fett!
Produkter som använder den som ingrediens: Används än så länge uteslutande som råvara på restauranger i framkant.
Så får du tag i dem: Bli kompis med en biodlare. Skördas kring midsommar.
Odlas: Sveriges Biodlares riksförbund har över 15.000 medlemmar som i snitt har runt 7 samhällen var. Hur många av dessa som använder sig av bidrönarutskärning är osäkert. I Finland räknar man med att det skärs ut runt 40.000 kilo bidrönaryngel per år.
Tillagning: Enklast steker du dem i lite smör, men denna feta lilla larv har använts till såväl cerviche som praliner.
Juridisk status: En ansökan:
Finnish beekeepers asscociation

Gräshoppa från boken Äta insekter - entomaten och det stora proteinskiftet. Fotograf: Jonas Larsson

Europeisk vandringsgräshoppa (Locusta migratoria)

Vill du ha en lite större bastantare insekt med kropp som en del tycker påminner så mycket om havets läckerheter att de kallas ”field prawns”. Passar utmärkt om du vill ha lite mer crunch.

Näringspitch: Protein- och fiberrika. Torkade gräshoppor innehåller runt 50 procent proteiner och strax under 40 procent fett.
Produkter som använder den som ingrediens: Gräshoppor är lite dyrare än mjölmask och syrsor och brukar därför sällan användas som pulver eller i produkters om bars (även om dessa användningsområden täcks av ansökningar). Vanligast är att sälja dem torkade eller djupfrysta samt som smaksatta snacks.
Odlas: Runt om i världen. Många av mat-gräshopporna odlas i Nederländerna. I Israel satsas det på gräshoppsfarmar eftersom gräshoppan tillskillnad från andra insekter är kosher enligt Torah.
Tillagning: Plocka bort de vassa benen och vingarna innan du lagar mat.
Juridisk status: Två inlämnade ansökningar:
Belgian Insect Industry Federation (BiiF) (inlämnad 2018)
Fair Insects BV (A Protix Company) (inlämnad 2018)

Tropical house cricket / Banded cricket (Gryllodes sigillatus)

Hussyrsan anses av många vara den godaste syrsan, men den har en nackdel: den är känsligare och kan drabbas av ett artspecifikt densovirus. I USA och Kanade har många odlare därför gått över till en tåligare sort, Gryllodes Sigillatus. Inte lika god menar en del, men säljs till ett lägre pris.

Näringspitch: Proteinrik i klass med rött kött, rikligt med viktiga mineraler som järn, kalcium och zink. Omega3 och vitamin b12.
Produkter som använder den som ingrediens: Syrsan används till allt från proteinbars till, snacks och pasta. Ja allt på min lista över insektsprodukter. Nästan alla produkter tillverkade i Nordamerika med syrsor använder Gryllodes Sigillatus.
Odlas: Odlas av flera stora europeiska odlare, men har blivit lite av en signaturinsekt i USA och Kanada.
Tillagning: Är syrsan rå bör man steka den eller rosta i ugn innan användning. Tycker du den ser läskig ut: mal ner den och använd pulvret som ingrediens. Enklast är att fräsa syrsan med vitlök, olivolja och salt.
Juridisk status: En inlämnad ansökan:
SAS EAP Group – Micronutris (inlämnad 2018)

Buffalomask (Alphitobius diaperinus)

Kallas även ”lesser mealworm”. Larven kan beskrivas som en mindre variant av mjölmasken. Har blivit allt vanligare ingrediens i europeiska insektsmatsprodukter mycket tack vare det ambitiösa nederländska insektsodlarföretaget Proti-farm.

Näringspitch: Proteinrik, med fullvärdiga proteiner (alla essentiella aminosyror), omättade fettsyror, vitamin B12 och mineraler som zink och koppar.
Produkter som använder den som ingrediens: Används på samma vis som mjölmasken och det går att skapa de flesta produkter som finns i min lista över insektsprodukter. Proti-farm (som gjort ansökan) samarbetar med flera producenter och det finns proteinbars, knäckebröd och burgare på den europeiska marknaden. De har också tagit fram en slag slags tofu.
Odlas: Den största odlaren är nederländska Proti-farm.
Tillagning: Enklast är att fräsa larven i en stekpanna med olja. En torkad larv kan man mala ner eller använda som den är.
Juridisk status: En inlämnad ansökan:
Proti-Farm Holding NV (inlämnad 2018)

Svart soldatfluga /Black Soldier Fly (BSF) (Hermetia illucens)

Fluekiks from Enorm. The first cookies in the world made with BSF larvae! (photo Bugburger)

Fluekiks från Enorm. De första kexen i världen gjorda med pulveriserade BSF-larver. (foto Bugburger)

Den kanske mest hajpade insekten just nu heter egentligen ”amerikansk vapenfluga” på svenska men kallas ofta soldatfluga efter engelskans Black soldier fly. Dessa flugors larver är fantastiska på att äta det mesta (inklusive sopor) och det gör den väldigt effektivt. Att den seglat upp som ett möjligt matalternativ är mycket tack vare danska företaget Enorm som ser en potential att odla BSF väldigt billigt. De tillverkade ett ”flugkex” som lanserades innan januari 2018 och därmed hamnat på listan med godkända ingredienser. De står också för ansökan.

Näringspitch: 30-45 procent protein, 25-40 procent fett.
Produkter som använder den som ingrediens: Den enda produkt som saluförts i EU som har täckning för ansökan är ett kex som använde sig av pulveriserade BSF-larver. BSF lär ätas traditionellt i Malaysia och där tillverkas också produkter som ”Bug Bacon”, larver smaksatta med vegetabilisk baconarom. Denna produkt har dock inte täckning i någon ansökan.
Odlas: Det förekommer en mängd odlingar runt om i världen. I Sverige odlas den mest i projekt för att omvandla avfall till proteiner. Danska Enorm Biofactory är inriktade på att odla BSF som kan konsumeras av människor.
Tillagning: Enklast är att fräsa larven i en stekpanna med olja. En torkad larv kan man mala ner eller använda som den är. Nuvarande ansökan täcker inte in försäljning av hela larver, så troligtvis blir det inte så mycket kommersiell matlagning än på ett tag.
Juridisk status: En inlämnad ansökan:
Enorm Biofactory A/S (inlämnad 2018)

Sugen på att börja sälja insekter i Sverige? Läs mer hos Livsmedelsverket >>


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

En tanke om “De här insektsarterna får säljas i Sverige från 27 oktober 2020”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »