René Redzepi bjöd Skavlan på skogsmyror

Browse By

I fredags besökte stjärnkocken René Redzepi Nordens största talkshow Skavlan med anledningen av gourmetrestaurangen Nomas comeback. René har tidigare gjort en stor kulinarisk insats bland annat genom att använda insekter som ingredienser och smaksättare i flera av Nomas rätter. I Skavlan bjöd han gästerna på ”myrpesto” bestående av skogsmyra och socker, och gjorde därmed inte bara alla tittare medvetna om att man kan äta myror, utan också tydligt att nya Noma kommer att fortsätta den inslagna vägen.

I den en skålen en myrpesto gjord på mortlade färska myror och socker. I den andra rödmyror.

I den en skålen en myrpesto gjord på mortlade färska myror och socker. I den andra rödmyror. (foto: dump från SVT Play)

När både Skvalan och Ruben Östlund redan provat och det är Alicia Vikanders tur kommer René på den obligatoriska frågan...

När både Fredrik Skavlan och Ruben Östlund (till höger) redan provat och det är Alicia Vikanders tur kommer René på den obligatoriska frågan…  (foto: dump från SVT Play)

Alicia Vikander smakar och René Redzapi förklarar. (foto: dump från SVT Play)

Alicia Vikander smakar och René Redzepi förklarar. (foto: dump från SVT Play)

Grundfilosofin för nya Noma är att följa Skandinaviens ”tre stora grundsäsonger”: vinter, vår/sommar och höst. Där det under vintern främst serveras mat från havet, under vår/sommar mycket grönsaker och under hösten står köttet i fokus. Gissningsvis är det under vår/sommar och höst som inslaget insekter märks i menyn. Kanske exempelvis som förrätter och snacks såsom på Justin Timberlakes ”provlyssningsfest” för hans nya skiva häromveckan. Men mest given på menyn är ändå den röda skogsmyran som smaksättare.

–Jag läste om skogsmyror, och det stod att de hade en stark syrlig smak, berättar René Redzepi i programmet. När vi första gången smakade skogsmyra var det precis som att vi hade hittat guld i skogen.

René Redzepi berättar om skogens guld, Ingebjørg Bratland verkar inte övertygad.

René Redzepi berättar om skogens guld, Ingebjørg Bratland verkar inte övertygad. (foto: dump från SVT Play)

Att besöka Noma kräver både framförhållning och bra ekonomi. Ordinarie pris per person för en sittning är 2250 danska kronor exklusive dryck. I dagsläget finns bara lediga datum för ett bord som kräver en bokning av 8 personer.
Är du student finns ett schysst studentprisalternativ: 1000 danska kronor inklusive matchande drycker. Anmäl dig till Nomas kölista för studenter. Mer info om bokning här >>

Slutligen vill Bugburger tacka SVT som återigen (trots att insekter inte är godkända som livsmedel i Sverige) bjöd in en kock som bjuder på kulinariska insekter. Förra gången var det Ola Albrektsson som lagade mat i Go kväll >>

Inslaget från Skavlan kan du än så länge se här >>

René Redzepi serverar myrpesto hos Skavlan

(Läs gärna Bugburgers artikel från 2015 om gourmet-restaurangerna (däribland Noma) som redan då serverade mat med insekter som ingrediens)


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »