Tre spådomar från The Bug Chef: David George Gordon

Browse By

David George Gordon är en av de riktiga pionjärerna i äta-insektsrörelsen. Redan 1998 släpptes hans numera klassiska kokbok ”The Eat-A-Bug Cookbook” och han har gjort otaliga framträdanden i framförallt USA där han propagerat för insektsätande. Ikväll var han gäst på Entocall, där han inför en publik på runt 15 insektsätarentusiaster världen över (inklusive undertecknad) berättade om sina erfarenheter, men också hans spådomar inför framtiden.

David kunde konstatera att mycket hänt sedan han släppte sin kokbok 1998. Något som han själv illustrerade med att visa en bild på omslaget som det såg ut i första utgåvan och jämföra den med den nya omarbetade upplagan som kom ut 2013. Se här:

eat-abug_1998-2013

1998 var äta insekter något som marknadsfördes som nästan uteslutande spexigt. 2013 har det blivit mer seriöst och sofistikerat.  I sitt lilla föredrag återkom David George Gordon flera gånger till hur otroligt svårt det är att förutse framtiden, och att han för tjugo år sedan då han satt och skrev på denna kokbok aldrig kunde föreställa sig att han tjugo år senare skulle vara en del av en stor rörelse med massvis med startups och och nya insektsprodukter. Trots denna brasklapp levererade David tre spådomar (eller kanske snarare trendspaningar) om framtiden:

  1.  Insektsodlare/insektsproduktsproducenter kommer att organisera sig!
    Idag har vi en massa små självständiga aktörer, men snart går vi in i en ny fas där det bildas intresseorganisationer med kraft att exempelvis lobba fram bättre lagstiftning. Det kommer att bli en mer mogen bransch.
  2. Intresset från ”foodies” kommer att växa ännu mer. Vi ser redan nu hur intresset från de riktigt matintresserade växer, och David tror att detta kommer att resultera i allt fler avancerade insektsrätter, men också att det tas fram nya insektsprodukter. Han tror att vi kommer att se en större användning av mer exotiska insekter och att vi i större utsträckning kommer att se import av insektsdelikatesser. Det finns mer smakrika insekter än syrsor och mjölmask. Bland annat tror David på Jättesimskinnbaggar (Giant water bugs) och ”honey pot ants”. Även fågelspindlar är goda.
  3. Vi kommer sakta men säkert se en normalisering av insektsätandet. Ordet ”entomofagi” kommer helt sluta användas. Vem pratar om att man är karnivor?
    Ju mer det skrivs om ämnet och ju mer ”kända personer” som visas upp ätandes insekter desto mer självklart blir det. Ett riktigt genombrott är om det skulle börja bli en del av undervisningen i skolorna. David menar också att barn och ungdomar är mycket mer öppna för att äta insekter och att det växer fram en ny generation med en helt annan öppnare attityd.

Det var de tre spådomarna. Ingen av dem känns särskilt vågad. En annan intressant sak som David poängterade vara att han var lite orolig över att entoprenörerna blir fler och fler, insektsodlarna blir fler och fler och att risken finns att vi faktiskt håller på att få ett större utbud än efterfrågan just nu. Att vi är i lite av samma läge som i slutet av 90-talet då det satsades mycket på olika internettjänster innan efterfrågan hunnit komma igång.

Det tål att tänkas på. Kanske är vi Livsmedelsverkets förbud mot insektsmat i Sverige en välsignelse… kanske det blir lagligt lagom till att marknaden blir mogen ;-)


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »