Browse By

Insektsfärs och mjölmaskprotein: här är tre av Vinnovas vinnare

vinnova logoI februari utlyste Vinnova en tävling om att ta fram framtidens protein. Nu har femton vinnare valts ut som alla får en halv miljon kronor var för att utveckla sin idé, som sedan ska presenteras på ett smakprovningsevent i Grythyttan den 16 november.

Bland de 15 minst sagt spännande projekten märks tre projekt som använder sig av insekter, och då den nya svenska favoriten: mjölmasken. Bugburger har kontaktat vinnarna, och hoppas kunna återkomma med lite mer information om dessa, men just nu nöjer vi med oss Vinnovas sammanfattning  av de tre projekten:

Tenebrio molitor – smaklig, hälsosam och hållbar, SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP Food and Bioscience, Göteborg
Ska utveckla en god och hälsosam produkt som baserar sig på protein från mjölmask, som genom att födas upp på vegetabiliska matrester blir en klimatsmart proteinkälla.

Mjölmaskprotein – en ny livsmedelsråvara, Tebrito AB
Ska raffinera mjölmask till proteinpulver från mjölmask, och med denna proteinråvara ta fram livsmedelsprototyper.

Hakuna Färs – baserad på klimatsmarta insekter, Hakuna mat AB
Ska utveckla en nyttig, formbar och miljömässig färs baserad på syrsor och mjölmask, som är konkurrenskraftig med kött. Fokusgrupper kommer att användas för att få fram tilltalande smaker.

Läsare av bloggen känner kanske till namnet Hakuna. Det är ju samma som låg bakom den svenska pausade insektsmatsshoppen Hakuna Mat samt också bloggen Insect for Starters. Grattis till er!

Bland de övriga tolv bidragen som får en halv miljon var finns många spännande projekt. Till min stora glädje finns till exempel Pia Qvarnströms projekt med tempeh gjord på svenska ärtor med bland vinnarna. (Hoppas det här blogginlägget bidrog till hennes anmälan ;-)

En annan favorit är företaget som ska utveckla dryck, färs, korv, pålägg, pasta, bröd och glass baserade på… lupiner! ”Smat”, smart mat av havre och odlade muskelceller, låter väldigt spännande och ädelosttofu baserad på svenska åkerbönor och svensk soja, låter riktigt gott.

Läs hela listan med vinnare här >>

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »