Guide: Här köper du ätbara insekter på nätet

Browse By

-Hur får man tag i insekter?, är en av de vanligaste frågorna som dyker upp när det pratas insekter som mat. I Sverige idag finns det egentligen fyra sätt:

 • samla in (kräver kunskap)
 • odla själv (vi återkommer till det i kommande inlägg)
 • köpa insekter som säljs som föda åt husdjur (finns både levande, frysta och torkade att köpa)
 • beställa insekter tänkta som människoföda från en nätbutik…

I detta blogginlägg tänkte jag berätta om det sistnämnda. Fokus ligger på butiker som säljer flera olika insekter och inte de som tillverkar en nischad produkt som de säljer online (såsom Bitty, Chapul, Chirps, mfl). Listan är inte komplett. Denna guide kommer successivt att uppdateras med nya sajter samt mer info i samband med att butikerna har testats. Skriv gärna en kommentar om du har en synpunkt! Kolla också gärna in Bugburgers lista med ”entoprenörer” företag som säljer insekter som livsmedel på olika vis. Hela listan hittar du här >>

Bug Burgers favorit:

Grub, (www.eatgrub.co.uk)

grubGrub är slang för mat (motsvarande svenskans krubb eller käk) men kan också betyder mask eller larv vilket gör det till ett poppis ord för engelska ”entoprenörer”. Shami and Neil som startade Grub är uppenbarligen entusiaster, med en ambitiös blogg, återkommande event, recept och en egen shop med egna insektsprodukter. Fokus verkar ligga på matlagning med enbart 50-gramförpackningar i sortimentet. De har frystorkade gräshoppor, syrsor, mjölmaskar och buffalomaskar. Dessutom säljer de två sorters kola-choklad med syrsor och de har lanserat sin egen protein-bar ”Eat grub bar”.

! OBS! Missa inte att du som Bugburgerläsare numera får 10 procents rabatt! Läs längre ner!

Grub har seglat upp som min favorit. Jag har gjort flera större beställningar härifrån och fått sakerna efter cirka en vecka. Det jag gillar med Grub är att det saknar spektakulära saker som exempelvis klubbor med inbakade skorpioner. Fokus ligger just på insekter som råvara. Priset är fortfarande högt men en positiv grej är att insekterna är odlade i Nederländerna och har inte flugits från andra sidan jordklotet.

Min rekommendation är att köpa ”Grub edible insects starter pack” med alla deras fyra insekter för 30 pund, det vill säga 385 kronor + frakt på 87 kronor.  Med rabattkod, 345 kronor + frakt. De fungerar utmärkt som bas när du exempelvis ska göra en Bugburger >>

grubburger

OBS! Få 10 procent rabatt – ange koden ”grubburger”!

Grub uppskattar att så många av er följt mitt tips att handla hos Grub och ger nu alla läsare av Bugburger 10 procents rabatt på köpet!
Skriv ”grubburger” när du gör din utcheckning och du får rabatten.

Besök Grub här >>

Det här kitet föll jag för. Foto: Grub.

Mitt favoritkit! Foto: Grub.

 

Alternativet för dig som bor i södra Sverige…

Frystorkad mjölmask från Belgien fullt tillåten att köpa i Danmark.Bor du nära vårt grannland Danmark säger vi grattis! Danska Fødevarestyrelsen tillåter nämligen försäljning av insekter och det finns flera butiker i Köpenhamn som säljer insekter. Jag har själv inte testat att handla i Danmark, men min kollega Erik Stenberg (intervjuad här) rekommenderar livsmedelsbutiken:

Kalu (www.kalu.dk/froelaar-og-insekter/ )

Kalu är en dansk distributör/återförsäljare av delikatesser med lokaler i slakthusområdet i Köpenhamn. Har du vägarna förbi Köpenhamn kan du beställa varorna och hämta upp dem där. Då kan du köpa djupfrysta insekter såsom mjölmask, buffalomask och syrsor odlade i Belgien.

Klassikern från Thailand:

Thailand Unique (www.thailandunique.com)

thailanduniqueAtt skriva en guide till att köpa insekter på nätet utan att nämna Thailand Unique vore tjänstefel. Sedan 2004 har Thailand Unique levererat insekter till entomofager världen över, och de är nog också de med det största utbudet av insekter. De säljer torkade insekter, insekter på burk, insektsmjöl, chokaldindränkta insekter, vodka med insekter, mm.  De erbjuder en mängd olika sorters syrsor, gräshoppor, myror, larver, skalbaggar, skorpioner och spindlar. Det mesta förpackat i små silvriga påsar eller konservburkar.

Bugburger har köpt insekter från Thailand Unique och kan intyga att de trots att grejorna skickas från Thailand levererar snabbt och är pålitliga. Min leverans tog cirka en vecka.

Det tog cirka en vecka för den lilla kartongen att komma fram.

Det tog cirka en vecka för den lilla kartongen att komma fram.

Jag får erkänna att jag blev lite förvånad när jag fick den lilla kartongen. Förpackningarna är nämligen gjorda på ett sätt, med väldigt litet typsnitt, som får dem att se så mycket större ut på bild. I verkligheten är förpackningarna med torkade insekter ungefär lika stora som en påse ”varma koppen” och konservburkarna är inte större än en de minsta vanliga konservburkarna i affären (typ sådana som innehåller fin-delikatesser såsom murklor).

Eftersom de torkade insekterna väger väldigt lite känns också frakten lite dyr. Alla 18 påsar och burkar med insekter vägde in på cirka en kvarts kilo… och kostade inklusive frakt runt 700 kronor… ett kilopris på runt 2800 kronor!
Vet man vad man vill ha och vill ha mycket är det lite mer ekonomiskt att använda deras alternativ ”Bulk insects”. Då köper du exempelvis ett halvkilo torkade syrsor för 25 dollar, cirka 430 kronor kilot…

Inte jättebilligt, och lägg till att grejorna fraktats över hela världen (och att Thailand Unique i många fall importerat grejor från andra länder, så som Tarantulas från Kambodja), och du fattar ganska lätt att det här inte är det miljövänligaste sättet att äta insekter.

Nä, ska du köpa något från Thailand Unique är det nog framförallt för att du är nyfiken på vad olika insekter kan smaka (i torkat tillstånd) och för att ha ett lite annorlunda snacks till festen, eller kanske något annorlunda till kaffet (chokladdoppade syrsor är faktiskt en hit!). Ska du införskaffa insekter för att laga mat är det smartare att använda någon av de andra metoderna som beskrevs i början av inlägget, och om du inte orkar det kan Grub som jag skriver om lite längre ner vara ett intressant alternativ.

Samma sak fast från leverantörer i Europa…

Du kanske är sugen på Thailand Uniques  grejor men tycker det känns vanskligt att beställa från Thailand? (de kan ju faktiskt fastna i tullen och beläggas med extra tullavgifter). Lugn, deras varor saluförs av en mängd butiker. Här är några europeiska exempel:

hakunamatHakuna Mat (www.hakunamat.se)

OBS! Just nu är tyvärr Hakuna Mat nerstängd i väntan på beslut att godkänna insekter som livsmedel i Sverige.

Här fanns det tidigare en artikel om svenska Hakuna Mats sortiment. Tyvärr blev Hakuna Mat tvungna att stänga ner sin shop eftersom den inte följde Livsmedelsverkets regler.  Läs mer om detta här >>
Personerna bakom Hakuna Mat är dock i högsta grad aktiva och ligger bland annat bakom Vinnova-stödda projektet att ta fram insektsfärs.

Crunchy Critters, (www.crunchycritters.com)

crunchycritttersCrunchy Critters har en härlig slogan ”Entomophagy: Face the Fear, Forge the Fashion, Feed the Future”. Mycket av sortimentet hos brittiska Crunchy Critters känns igen från Thailand Unique. Men de har också ett par andra produkter, bland annat produkter inriktade mot barn ”Kids critters” och flera kryddstarka insekter såsom ett antal varianter av mexikanska chapulines (en sorts gräshoppa).

Bor du i Storbritannien är det fraktfritt om du handlar över 60 pund. Frakten till Sverige kostar cirka 55 kronor (4,59 pund) och tar mellan 4-10 dagar. Vår beställning tog cirka en vecka och levererades utan problem.

 

Svenskarna som säljer insektsprodukter från utlandet…

De chokladöverdragna snacksen har nu fått sällskap av "Crics Naked" "Mer syrsor, mer protein och mindre socker."

Eat:em säljer proteinsnacks från Danmark!

En av Sveriges piggaste entoprenörer är Martin Strid på Eat:em som har satt upp ett företag i Danmark och numera säljer företagets syrsbaserade proteinsnacks till träningsentusiaster från Danmark. Kolla in deras utbud av produkter här:
www.eatem.se

Qvicket säljer syrsmjöl från Belgien!

Photo: Qvicket

Photo: Qvicket

Om du vill köpa syrsmjöl har nu den svenska återförsäljaren Qvicket återupptagit sin verksamhet. För att kringgå Livsmedelsverkets regler har de börjat sälja till svenska kunder från Belgien (där belgiska livsmedelsverkets regler gäller). Som svensk kan du helt lagligt köpa upp till två kilo insektsmjöl som skickats till Sverige.

En hundragrams påse kostar 69 kronor + 37 kronor frakt (dvs 1060 kronor kilot)
Köper du ett kilo betalar du 619 kronor + 69 kronor frakt. (dvs 680 kronor kilot)

Du kan komma undan billigare om du beställer likvärdig produkt direkt från Thailand (490 kronor inkl frakt), men då får du tänka på att du kan råka på tullavgifter som gör att produkten kommer upp i ungefär samma pris.

680 kronor kilot är dyrt, och förhoppningen är givetvis att priserna kan gå ner rejält när dessa produkter blir mer populära och syrsor odlas mer effektivt på närmare håll.

Köp här: qvicket.se/shop

 

 


Denna guide uppdaterades senast 16/8-2017.
Fler länkar till butiker hittar du här >>

6 tankar om “Guide: Här köper du ätbara insekter på nätet”

 1. Sara Hjalmarsson says:

  Måste bara tipsa om Edible i Storbrittanien. Deras sortiment säljs hos välrennomerade Selfridges i London (och såldes där när jag först upptäckte Edible 2005). När jag utvecklade insektsrecepten till min kokbok Fantasymat var det härifrån jag beställde dem (praktiskt taget det enda stället i Europa med vettigt utbud vid den tiden).

  Deras rostade lövskärarmyror rekommenderas varmt – de har en frisk smak av citrus. Även skorpionerna är värda att testa – dessa blir godast friterade i olja och smaksatta med lite vitlök.

  Edibles hemsida hittas här:
  http://edible-shop.com/shop/insectivore

 2. Jens says:

  Hej jag söker levande myror av större art! Har ni det?

  1. Anders Engström says:

   nej tyvärr.

 3. Pingback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
 4. Trackback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
 5. Anders Karlsson says:

  Mycket intressant.

 6. Veronica Petersson says:

  Oj har inte ens tänkt på att kunna äta insekter. Kul och intressant läsning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »