Tre böcker om att äta insekter

Browse By

Kokböcker

Tre kokböcker om att äta insekter införskaffade. “Edible – An adventure into the World of eating insects and the last great hope to save the planet” är skriven av insektsätar-pionjären Daniella “Girl meets bug” Martin, som jag kommer att återkomma till i en framtida bloggpost. Hennes bok är en kombination av upptäcksresa och handbok med tips på hur man föder upp och tillagar insekter. Just receptdelen är inte så stor, och recepten inte så sofistikerade men mycket bra info om olika ätbara insekter. Något Bugburger recept hittar vi dock inte.

Det finns däremot exempel på i “The Insect Cookbook – Food for a sustainable planet” där två entomologer, Arnold van Huis och Marcel Dicke, har slagit sig i hop med en kock, Henk van Gurp, och gjort en bok som innehåller mycket fakta och intervjuer, men också en hel del recept. Bland annat “Insect burgers” (där burgarna består av mjölmaskar som blandats upp med morötter, potatis, majs, ägg, olja och vårlökar) och “Chebugshishi” en slags variant kroatiska Cevapcici som serveras i hamburgarbröd. Tittar man närmare på det receptet kan man dock läsa att mjölmaskarna blandas med nötfärs… vilket känns en smula poänglöst. Inget alternativ för Bugburger.

Mest kokbok av de tre är “The Eat-a-bug cookbook” av David George Gordon. Här hittar vi hela 40 recept uppdelade i olika avdelningar för olika insekter. Syrsor, gräshoppor, myror, spindlar och tusenfotingar. Många av recepten känns ganska spexiga och målgruppen är nog främst de som gillar att laga mat och som gärna vill överaska sina gäster med något alldeles extra och oförglömligt.

Det här var en liten snabbgenomgång av dessa kokböcker. Jag lovar återkomma och framöver även provlaga lite recept.

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »