Eat:em vann på Food Hackaton med sitt syrs-knäckebröd

Browse By

Eat:em med sitt hackerteam. Tre av Eat-em-grundarna med på bilden: Martin Strid (längst till vänster) Kajsa Alenmyr bredvid och Isak Jonsson längst till höger.

Eat:em med sitt hackerteam. Tre av Eat-em-grundarna med på bilden: Martin Strid (längst till vänster) Kajsa Alenmyr bredvid och Isak Jonsson längst till höger. (Foto: Eat:em)

Kajsa Alenmyr, Isak Jonsson, Martin Strid och Mattias Karlsson heter Sveriges allra färskaste “entoprenörer”. Tillsammans har de bildat Eat:em, som nyligen vann ett av priserna “Mest innovativa idé” på Food Hackaton i Kristianstad.

Ni som är bekanta med bloggen Bugburger förstår att den innovativa idén handlar om att göra livsmedel av insekter. Idén väcktes av Martin som läste om att insekter skulle vara framtidens mat och beställde hem syrsmjöl för att experimentera och testa vad detta kunde användas till. Resultatet blev ett knäckebröd som blev så bra att Martin insåg att det här var en affärsidé med potential. Han drog ihop gänget som bildar Eat:em.

Det är det gänget som jag sitter och gruppchattar med via Facebook en onsdag i slutet av januari. I alla fall alla utom Mattias som är i alperna och åker skidor. Det är Kajsa som sitter vid tangentbordet och för gruppens talan. Det är också hon som skrivit att det är Martin som kläckte idén till Eat:em, och att de i projektet har nytta av sina olika kompetenser:

-Isak och Martin studerar design och produktutveckling på Linköpings tekniska högskola och jag och Mattias studerar industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola. De som studerar design har mer produktfokus och vi som studerar industriell ekonomi har mer fokus på marknaden, berättar hon.

Än så länge har de inte formellt bildat ett företag, men det är på gång och enligt Eat:em-gänget kommer det hända mycket framöver:

Eat:ems syrs-knäcke

Eat:ems syrs-knäcke. (foto: Eat:em)

Bugburger: Ni har tagit fram ett knäckebröd, har ni idéer på fler produkter som använder insekter som ingrediens?

Eat:em: Vi ser knäckebrödet som ett klart första steg, men har även många andra idéer på produkter som kan göras i framtiden. Under food hack fick vi många spännande tips på produkter som energibars, müsli, pasta, biffar mm. Vi jobbar på att hitta goda och trevliga produkter med bra näringsinnehåll som kunderna vill ha!

Bugburger: Vart får ni ert syrsamjöl ifrån?
Eat:em: Just nu beställer vi det från en tillverkare i Thailand som är godkänt av det amerikanska livsmedelsverket. Vi letar dock efter tillverkare som är godkända av livsmedelsverket som ligger närmare Sverige.

Bugburger: Har ni funderat något över att ta kontroll över hela kedjan? Även odla insekterna själva?
Eat:em: Det är absolut något vi funderat över! Men i ett tidigt skede har vi fokuserat på de saker som vi tror att vi gör bäst. Det viktigaste i detta skede för oss är att vi kommer ut med produkter på marknaden.

Bugburger: Jag gissar att ni med tanke på Livsmedelsverkets nuvarande hållning inte har börjat sälja ert knäckebröd. Eller?
Eat:em: Precis, det stämmer. (att vi inte har börjat sälja)

Bugburger: När tror ni att ni kan komma igång, och hur länge orkar ni vänta?
Eat:em: Vi ser till att göra allt klart för att lansera vår produkt och se till att vara riktigt redo när livsmedelsverket godkänner insekter som livsmedel. Vi är tålmodiga ;)

Bugburger:  Det låter bra, för det kan ta tid… När ni ska börja marknadsföra era insektsprodukter, vad tror ni är det bästa sättet att gå till väga? Hur får man folk att äta insekter?
Eat:em: Vi kommer ta fram produkter som smakar riktigt gott med bra näringsinnehåll. Vi kommer lyssna på vad konsumenterna vill ha och fokusera på det. Vi tror att det är viktigt att träffa kunderna och låta de provsmaka produkten. På så sätt introducerar vi produkten samtidigt som vi kan få nyttig feed-back på hur vi kan förbättra den.

Bugburger: Tror ni mer på ”hälso-spåret” eller ”upplevelse-spåret”?
Eat:em: Vi tror att ”upplevelse-spåret” kan vara en bra motivation för kunder att testa produkten första gångerna. Mer långsiktigt vill vi fokusera på ”hälso-spåret”. Målet är att insekter ska bli en naturlig del av människors föda och då krävs det att konsumenterna upplever produkten som hälsosam.

Bugburger: Har ni kontakt med några andra ”entoprenörer”?
Eat:em: Vi har kontakt med Buggies i Danmark och Crowbar Protein på Island. Vi vill väldigt gärna komma i kontakt med fler företag inom branschen då vi står inför den här utmaningen tillsammans. Vi tror att många företag tillsammans, med olika ingångar, kommer sätta insekterna på matkartan.

Bugburger håller med och tackar Eat:em för en trevlig pratstund samt tipsar givetvis om Bug Burgers-lista med Entoprenörer, som från och med nu även innehåller Eat:em.

Lycka till!
Och ni som är nyfikna: kolla in vad Eat:em gör på deras Facebooksida, och missa inte deras fina sajt >>

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »