Qvicket ”gör en TV3” börjar sälja insekter till svenskar från Belgien

Browse By

Josefin Strömberg, vd Qvicket, njuter av en insectstaco i Philadelfia.

Josefin Strömberg, vd Qvicket, njuter av en insectstaco i Philadelfia.

Att Josefin Strömberg är en ”entoprenör” att räkna med råder det ingen tvekan om. Josefin ligger tillsammans med Erik och Mats bakom Qvicket, företaget som under det senaste året i Sverige hunnit lansera såväl syrsmjöl som knäckebröd gjort på syrsa under eget varumärke, blivit uppmärksammad i tv och tidningar, samt hamnat i klinch med Livsmedelsverket och till slut fått saluförbud av Stockholms stads miljöinspektör. Fast ”till slut” är fel ord. När Bugburger träffar henne sent en fredag eftermiddag i slutet av januari är Josefin jättepepp:

-Om en månad flyttar vi till Bryssel! Ja faktiskt om ganska exakt en månad, den 29 februari flyttar vi till Bryssel och startar dotterbolag där, berättar Josefin.

-Det känns jättekul att komma tillbaka från ett dödläge!

Dödläget är givetvis förbudet att sälja insektsmjöl, och insikten att det troligtvis tar ett par år (2-3 år tror Josefin själv) innan byråkratins kvarnar malt klart och Livsmedelsverket godkänner insekter som livsmedel i Sverige.

-I Belgien och Nederländerna har deras livsmedelsverk gjort egna riskbedömningar oberoende av EU-reglerna, och där är det tillåtet att sälja insekter som livsmedel, berättar Josefin.

-Man kan säga att vi har gjort en TV3. När TV3 började sända från England för att kunna visa reklam-tv i Sverige och därmed bryta tv-monopolet. Från Belgien kan vi sälja till våra kunder i Sverige.

Enligt Josefin är det platsen där den ekonomiska transaktionen sker som avgör vilka lagar som gäller. Tar man betalt för ett livsmedel i Belgien är det okej att även sälja det till Sverige eftersom man då följer Belgiska livsmedelsregler.

Det är onekligen ett ganska drastiskt steg att emigrera från Sverige för att kunna fortsätta med Qvicket, men även om Josefin är lite orolig över att hon måste använda sin ringrostiga franska när hon gör business i Belgien, ser hon mest möjligheter:

I Belgien kan man knalla in på motsvarigheten till Ica och exempelvis köpa schnitzel gjord på buffalomask.

I Belgien kan man knalla in på motsvarigheten till Ica och exempelvis köpa schnitzel gjord på buffalomask.

-Jag har bott i Belgien, och var där senast för ett par månader sedan. I Bryssel kan du gå in på Delhazie (typ deras Ica eller Konsum) och köpa schnitzel gjort på insekter. Det blir spännande att vara där.

Planen är att inte bara sälja insekterna till svenska kunder via postorder utan också slå sig in på retailmarknaden i Nederländerna och Belgien. Inte bara det, Josefin berättar att Qvicket precis anlitat två säljare i Australien med uppdraget att erövra den australiensiska marknaden.

En anledning till satsningen är att Qvicket under sin första investeringsrunda fått med sig ett par seriösa investerare som tror på företagets framtid.

-Jag har jobbat ett år med det här, och det är fantastiskt roligt att det finns folk som tror på det vi gör, säger hon.

Photo: Qvicket

Syrsmjöl från Qvicket.

Och visst har Qvickets vd gjort ett fantastiskt jobb under det år som gått. Inte minst som blåslampa på Livsmedelsverket. Häromveckan lämnade Qvicket in kompletteringar till den ansökan om att godkänna syrsa som livsmedel i Sverige. Josefin plockar fram mobilen och läser upp svaret hon fått från Livsmedelsverkets handläggare:
”-Handläggningen av er ansökan kommer nog inte kunna genomföras förrän tidigast hösten 2016.”

 

Jupp, så ser det ut i Sverige, men i Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Frankrike fortsätter man sälja insekter. Och snart kommer invånarna där få pröva Qvickets syrs-produkter.


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

2 tankar om “Qvicket ”gör en TV3” börjar sälja insekter till svenskar från Belgien”

  1. Pingback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen
  2. Trackback: Varför ska man äta insekter? – Chilidalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »