Finska Griidy trotsar förbud: Börjar sälja insekter i Stockholm!

Browse By

I Finland spelade finska ekomatsbutikskedjan Ruohonjuuri en nyckelroll i upptakten till att insekter blev lagligt som livsmedel hösten 2017. De gjorde det genom att helt fräckt sälja insekter som “köksdekoration” (läs hela storyn i min bok), ett begrepp som till och med citerades av MMM, Jord- och skogsbruksministeriet, när de offentliggjorde att de skulle göra insekter lagliga som livsmedel i Finland.

Antti Reen, numera vd på Griidy. Bilden från januari 2018 vid lansering av syrsknäcke. (foto: Bugburger)

I januari öppnade kedjan Ruohonjuuri sin första butik i Sverige på Sveavägen 22 i Stockholm, under namnet: Happy Food Store. Och fredagen den 30 november upprepar de historien… den här gången genom att sälja en burk syrsor från finska Griidy. Men inte som mat, det är ju förbjudet, utan som “ögonmat”. Se men inte äta.
Och, därför, påpekar Griidys vd Antti Reen när han ringer och berättar den spännande nyheten, säljs burken med vanlig moms, inte matmoms.

“Let’s get greedy”

Griidy är en av flera spännande insektsmatsföretag i Finland som tar fram produkter gjorda på syrsor. När jag var i Helsingfors i början av året träffade Jag Antti just på Ruohonjuuri där han lanserade syrsknäcke under varumärket “Griinsect”. Sedan dess har företagen Finsect, Finnhopper och Griinsect gått samman och bildat Griidy, som enligt Antti har många spännande produkter på gång.
Inte bara det, han, insektskocken Topi Kairenius, bloggaren Ilkka Taponen samt Perttu Karjalainen och Jonas Aaltio från Entocube, arrangerar den 29 november en Insektsmatfestival: Bugi 2018!

Kolla in om du är i Helsingfors den 29:e (info här och här). Men skynda dig till Stockholm dagen därpå, fredagen  den 30 november eller dagen efter det, lördagen den 1 december då du kan vara med om en historisk händelse och träffa Griidy på plats när de lanserar sin “ögonmat”.

Griidy är på plats:
fredag 30/11 kl 12-18
lördag 1/12 kl 11-17

Plats: Happy Food Store, Sveavägen 22, Stockholm

Själv kommer jag hänga en del i butiken under lördagen. Avslutningsvis en film där Griidy förklarar sina argument och varför insekter som mat bör vara lagligt:

 

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »