Studie visar: Äta insekter är bra för din tarmflora!

Browse By

En intressant bi-effekt av att göra research för min kommande bok om ätbara insekter är att jag har börjat intressera mig för hälsa och näringslära. Att insekter är näringsrika är nämligen ett av de starkaste argumenten för att börja äta insekter.

Det område i kroppen som fått mest uppmärksamhet bland hälsointresserade de senaste åren är tarmen.  En välmående tarm är prio nummer ett. Mår tarmen bra mår vi bra visar forskning. Det har kommit mängder med böcker i ämnet (Charmen med tarmen, Food Pharmacy, Mat som läker, Happy Food mfl) som lyfter fram vikten av att äta fibrer och färggranna grönsaker och hyllar den antiinflammatoriska maten som gynnar tarmfloran. Alla böckerna har dock en brist: Ingen nämner ätbara insekter…

Men kanske får vi se ändring på det. Syrsor och mjölmask är nämligen inte bara packade med proteiner, mineraler, nyttigt fett, järn och vitamin b12; de innehåller också fibrer. Och länge har det spekulerats om att fibrerna, som utgörs av insekternas exoskelett och som till stor del består av aminopolysackariden kitin, skulle ha prebiotiska egenskapen. Att kitinet gynnar framväxten av nyttiga bakterier och kan fungera anti-inflammatoriskt.

Studie med syrsfrukost

TIll studien användes malda syrsor från kanadensiska Entomo Farms.

TIll studien användes malda syrsor från kanadensiska Entomo Farms.

Vi väntar fortfarande på vattentäta bevis för dessa påståenden, men en studie gjord av forskare på Colorado State University, publicerad på tidskriften Natures sajt Scientific Reports den 17 juli 2018 pekar i alla fall i den riktningen.  I undersökningen som pågick sex veckor medverkade 20 vuxna som delades upp i två grupper. Båda grupperna serverades under 14 dagar en frukost bestående en muffins och en chokladsmakande shake. En av gruppernas muffins och shake innehöll 25 gram syrsa (Gryllodes sigillatus), och den andra gruppen fick en kontrolldiet utan syrsor. Sedan tog man en två veckors paus så att kroppen skulle rensas från insekter, och efter det bytte grupperna diet och fortsatte två veckor till. För att bedöma hur kroppshälsa och maghälsan påverkades togs det blod- och avföringsprov.

I sin beskrivning av resultatet konstaterar forskarna först och främst att blodproven indikerar att det är ofarligt att äta 25 gram syrsor per dag. Avföringsproverna visade dessutom att syrsdieten hade en prebiotisk effekt då tillväxten av tarmbakterien Bifidobacterium animalis ökade 5,7 gånger. Studiens data visar också en minskning av TNF-α, ett cytokin som bland annat aktiverar inflammation i kroppen. Sammantaget konstaterar forskarna att:

”These data suggest that eating crickets may improve gut health and reduce systematic inflammation; however, more research is needed to understand these effects and underlaying mechanisms.”

Jag håller tummarna för fler studier, och tror inte det är helt orimligt att vi om ett par år I en uppdaterad version av exempelvis Food Pharmacy får se insekter listas bredvid fisk och skaldjur som antiinflammatorisk mat.

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »