Veganer ät insekter – bli entoveganer!

Browse By

Ento-lacto-ovo-vegetarian

Det finns många anledningar att vara vegetarian eller vegan. En del gör det för sin egen hälsas skull, men de flesta jag känner gör det av etiska och/eller miljömässiga skäl. Det finns de som har valt att uteslutande äta vegetabilier för att de är emot djurindustrin. Många är medvetna om hur ätandet av kött bidrar till växthuseffekten, rovdrift av naturen och djur. Många har aktivt valt att äta mat enbart från växtriket för att de är mot tanken att döda tänkande varelser. Många vegetarianer har lagt till ett lakto (mjölk) eller ovo (ägg) till sin vegetarianstatus, men ingen jag har träffat har hittills tagit steget att kalla sig ento-vegetarianer, det vill säga vegetarianer som kompletterar sin vegetariska kost med insekter.

Häromdagen skrev veganförespråkaren James McWilliams en intressant och omdiskuterad artikel i ämnet där han kom till slutsatsen att det är veganernas plikt at börja äta insekter!

Hur kom han till den slutsatsen kanske du undrar? Veganer är ju emot att äta djur och insekter är djur. Här är hans argumentation i korthet:

1. Det dör väldigt många ”kännande varelser” i samband med odling av grönsaker.

”Farmers routinely unleash an arsenal of agricultural weaponry upon unquestionably sentient “pests”—squirrels, rabbits, mice, moles, voles, deer, wolves, and coyote—who compete for cultivated calories. Come harvest time, combines and harvesters unavoidably shred millions of self-aware critters who creep among the crops. The suffering that’s required to bring seemingly “humane” foods to our plate is thereby just as palpable as the suffering of those animals slaughtered to feed us chicken, pork, and beef.”

2. Skulle veganer ersätta en del av sin vegankost med insekter skulle färre kännande djur skadas/dödas.

3. Det mesta talar enligt James McWilliams för att insekter inte känner smärta. Och skulle de göra det är deras lidande så otroligt mycket mindre när du dödar insekten jämfört med när du dödar ett däggdjur.

Hans slutsats är:

But as the prospect of eating insects gains traction, vegans may be forced to acknowledge the inconvenient fact that including these critters in our diet—yes, eating animals—is an essential way to achieve the ultimate vegan goal of reducing the suffering of animals who we know can suffer.

Alla veganer skriver nog inte under James McWilliams slutsats. En som inte gör det är Brian Tomasik som på sin blogg ”Essays on reducing suffering” hävdar att insekter lider, och att lidandet blir så mycket större eftersom det krävs enorma mängder insekter för att få samma köttmassa som från ett större djur.

Men är du vegetarian av främst miljömässiga skäl, och tillhör de som faktiskt dödar en och annan mygga finns det stora poänger med att komplettera dieten med insekter. Och då menar jag ”medvetet konsumerar insekter”. För alla människor äter omedvetet insekter, ofta dagligen. Det finns beräkningar som visar att varje person omedvetet får i sig runt ett halvt kilo insekter per år. Och amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket (FDA) har till och med satt upp gränsvärden för hur mycket insekter som mat ska få innehålla för att vara godkända som föda. I ”Defect levels handbook” kan du bland annat läsa att det är okej med upp till 60 ”insektsfragment” i en 100 grams chokladkaka, ett genomsnitt på 30 insektsfragment eller mer  i 100 gram jordnötssmör och två larver i 100 gram tomatjuice (har tyvärr inte fått tag i motsvarande uppgifter från svenska Livsmedelsverket).

Det kanske intressantaste argumentet för att äta insekter är möjligheten att odla insekter lokalt. Till skillnad från grönsaker som du bara kan odla i liten skala i stan kan insekter födas upp mitt i storstan, i exempelvis källare, ja de kan till och med odlas hemma i ditt kök.  Förutom att de kräver mindre utrymme kräver de inte alls samma tillförsel av vatten och många insekter äter grödor som ratas av andra djur. De kan exempelvis matas med de delar av växter som blir över när grönsaksmatindustrin rensar ärtor, tar loss sädeskornen från stjälkar mm.  Det finns ett projekt (som jag återkommer till i ett senare inlägg) som hävdar att nio insektsodlingar placerade i rondeller runt om i Stockholm kan tillfredställa hela Stockholms stads proteinbehov…

Så kära vegetarianer: När insekter på allvar börjar säljas som alternativ till kött, ta en funderare: kanske det faktiskt är helt okej att äta insekter? Många gånger är det faktiskt mer miljövänligt än att äta produkter gjorda av sojabönor.


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »