Varsågod: En smarrig insektskaka till kaffet!

Browse By

kafferep_med_bugburger

-Varsegod! Ta en kaka! Den ena har choklad-kardemummasmak, den andra apelsin-ingefära. Våra chocolate-chip-cookies har tyvärr tagit slut…

De flesta som gillar kakor tvekar inte när jag räcker fram fatet. En del hänvisar till att de bantar, och skulle någon tacka nej för att de är glutenintoleranta skulle jag kunna kontra med:

-De här kakorna är glutenfria! Så inga problem. Dessutom är de mer proteinrika än vanliga kakor!

Jag skulle kunna stanna där i min presentation av kakorna, men ärlig som jag är har alla vänner, familj och arbetskamrater som har smakat en kaka fått veta att en av huvudingredienserna i dessa kakor är en mjölblandning baserat på rostade och nermalda syrsor. Ungefär 30 procent av de jag erbjudit en kaka har därmed ryggat tillbaka. De som inte har gjort det har nästan lite besviket konstaterat att de smakar som vanliga kakor, och mina barn står här hemma och ropar:

-Snälla pappa, kan inte jag få en insektskaka?

Pella äter kakor-Bugburger

Kakorna kom för en vecka sedan i en kartong skickad från Bitty Foods i San Fransisco. Bitty är ett av många start-up-företag som satsar på “framtidsingrediensen” insekter. Till en början säljer de tre sorters kakor samt deras egen mjölblandning som gör det möjligt att baka egna glutenfria och “Paleo-friendly” kakor. Med “Paleo-friendly” syftar Bitty på den så kallade stenålders-kosten, “paleolitisk kost”, en variant av gi-dieteten där man ska äta sådant som människan åt när vi var jägare och samlare, innan bondesamhället.

Det tog ungefär tre veckor för kartongen med tre paket kakor + ett paket mjöl att landa i Sverige.

Det tog ungefär tre veckor för kartongen med tre paket kakor + ett paket mjöl att landa i Sverige.

Kakorna är möjligtvis lite smuligare än vanliga kakor men smakar utmärkt, och jag tror helt klart grundaren av Bitty Foods, Megan Miller är inne på rätt spår som introducerar insekter på detta vis. Att avdramtisera det hela, gömma insekterna i något så lättillgängligt som kakor och lyfta fram hälso- och miljöaspekterna.  Här nedan ett tal som Megan Miller höll på TED:

Och mjölet då? Jo jag har ett kilo på lager och min plan är nu att baka pepparkakor! Återkommer om detta.

Mer om Bitty Foods: www.bittyfoods.com


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »