Så smakade insekterna på Londons äldsta insektsrestaurang

Browse By

Min nya devis är att i varje stad jag besöker försöka googla fram en restaurang som serverar insekter. I helgen som gick besökte jag och min fru London. Efter lite sökande kunde jag lite besviket konstatera att insektsätar-upstart-företaget Entos omtalade popup-restaurang tyvärr inte varit ”upp-poppad” på ett bra tag. Istället hamnade vi på  Archipelago,  en restaurang som sedan fjorton (14!) år tillbaka etablerat sig som den kanske mest exotiska i London. Här serveras kängeru-spett, zebrakött, bison-stek, pytonorm, struts, ett gäng originella vegetariska rätter, hyfsat vanlig kyckling och fläsk samt ett par insektsrätter.

Mitt fokus var givetvis insektsrätterna, vilket jag tydliggjorde för kyparen. Han bad om ursäkt för att meny-alternativet ”Add a sprinkle of Weaver Ants” inte var tillgänglig, och medgav att de faktiskt hade lagt av med att servera skorpinioner eftersom folk inte verkade tycka att de var så goda. Kvar fanns dock några rätter där jag prövade alla utom efterrätten ”Medieval hive”, vars stora insektspoäng var ett enda litet honungsindränkt bi.

Förrätt:

Sumer Nights
Pan fried chermoula crickets, quinoa, spinach and dried fruit

chermula_crickets

Syrsor är verkligen bra mat. Denna förrätt var fenomenalt enkel och god. Tror mer och mer på de som kallar gräshoppor och syrsor för ”the gateway bug”, insekten som kommer att bli enklast att få folk att acceptera som mat.

Love-bug salad

lovebugsalad

Tyvärr serverades inga insekts-huvudrätter, men det fanns en side-order: Love bug-salad. En rätt som andades en hel del effekt-sökeri. Typ: ”ooooh det är larver i min sallad”. Lite salladsblad och chiliwokade syrsor, mjölmaskar och gräshoppor, samt ett par blommor. Larverna var väldigt torra och tråkiga men syrsor och gräshoppor smakade gott. Just mjölmaskar brukar användas ganska flitigt i insektsrecept och det återstår att se hur man kan göra något bra av dem.

Eftersom jag visade intresse för insekter bjöd kocken mig på en liten bonus:

silkesmaskpuppor

Det är torkade silkesmaskpuppor. Enligt servitören funderade man på att introducera dem på menyn och jag säger go! Supergoda och matiga. Fantastiskt proteinsnacks. Ska nog beställa mig en påse eller två och bjuda på när det är fest.

Chocolate Covered Locusts

chokladgrashoppor

Jag valde som sagt bort efterrätten med det lilla biet. Istället blev det sex gräshoppor dränkta i mörk, ljus och mjölkschoklad. Gott och crunchy (även om jag inte är så förtjust i ljus choklad).

Överlag är jag nöjd med vårt restaurangbesök. Men sättet att presentera rätterna på gillar jag sådär. Framförallt en i servisen gjorde en stor grej av huuur bisarrt det var att äta insekter och frågade gång på gång om jag verkligen våååååågade äta insekter. Även om kocken (som ni kan se i ett filmklipp från BBC nedan) har en seriös inställning till insekter som mat lever denna restaurang mycket på storyn att detta är så exotiskt. Sorry Archipelago, ni har funnits i 14 år, men om tio år kommer projekt som Ento och Bugburger att göra insekter så mainstream att ni åtminstone får plocka bort dessa från menyn ;-)
Men ni kan behålla er gimick ”A visit from the doctor” då ni serverar absint med inlagd orm i flaskan…

ormdricka

Och här en film från köket:


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »