Tacos De Chapulines – det mexikanska köket kan insekter

Browse By

tacos de chapulines

“Tacos De Chapulines. Six deep fried mini tacos stuffed with grasshoppers and served with avocado sauce.”

Förra veckan var jag i Boston i helt annan business än bugburger-businessen, men passade ändå på att göra lite research i form av ett besök på den mexikanska restaurangen Tu Y Yo i Sommerville. I Mexiko är det här med insekter inget konstigt. FN räknar med att det i Mexiko finns mellan 300-550 ätbara insekter och mexikanarna har ätit insekter långt innan spanjorerna anlände. En av de populäraste insekterna är “chaupalines“, en mexikansk gräshoppa som enligt exempelvis Lonely Planet (i sin guide till de tio godaste insekterna i Mexiko) äts som snacks i hela Mexiko och serveras såväl som tilltugg i coola barer eller direkt ur en säck vid vägkanten. Ofta serveras de indränkta i limejuice och kryddade med chilipulver.

Rätten Tacos de chapulines som serverades på Tu Y Yo smakade just en hel del av både lime och chili. De var krispiga och väldigt goda, något också en i sällskapet kunde intyga. De andra två smakade inte, den ena kräsmagad, den andra på grund av allergi (han hade ätit en gräshoppa i Kina och fått en allvarligt allergisk reaktion bara ett par månader tidigare).

Som ni ser på bilden finns det egentligen inget (om man inte dissekerar tacon) som avslöjar att det är gräshoppor man äter. Det är nog så här jag tror många kommer att konsumera insekter framöver. Inte som i bilden i den här artikeln nedan som gör en grej av att besöka just Tu Y Yo och äta gräshopps-tacos.

tu_y_yo


bokenÅrets mest spännande bok är här!
Nu går det ääääntligen att köpa boken
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »