Nej, Hemköp kommer inte att sälja insekter i höst – fortfarande olagligt

Browse By

6 juli publicerade lokaltidningen Stockholm Direkt nyheten: Hemköp i Älvsjöhallen kommer att börja sälja insekter i höst. Semestervikarier på tidningar runt om i Sverige hakade okritiskt på och snart kunde man läsa nyheten i exempelvis Veckans Affärer och Dagens Nyheter.  Till skillnad från DN och VA:s reportrar verkar Aftonbladets reporter ha koll på reglerna. För Livsmedelsverket har fortfarande inte godkänt försäljning av insekter som livsmedel, och efter att själv återigen ha mejlväxlat med Zofia Kurowska på Livsmedelsverket är min uppfattningen att det kommer att förbli så ett bra tag till. ”Insekter kommer inte godkännas än då det inte finns någon komplett ansökan för bedömning”, skriver Zofia Kurowska och berättar också att Franska livsmedelsverket har försökt hjälpa insektsbranschen på traven, men att det hittills inte kommit en ansökan som möter riskerna med insekter.
-Det är väl inte så lätt uppdrag att visa att insekter är säkra som livsmedel, skriver Zofia Kurowska

Enligt mejl till Bugburger från Mats Källsbo, som äger den omtalade Hemköpbutiken i Älvsjö är allt en ”tidningsanka”. Han har koll på reglerna, och menar att allt började med att en lokalreporter besökte butiken apropå att de säljer exotiska delikatesser som pytonorm och krokodil. I samma veva nämnde han att han trodde att äta insekter var framtiden, och det blev nyheten. En nyhet som ledde till att Mats blev kontaktad av mängder av journalister samt insektsätar-entusiaster som jag själv.

Bild från förra årets Pestaurant. Foto: Rentokil

Bild från förra årets Pestaurant. Foto: Rentokil

I Aftonbladets artikel om Hemköp och insekter byggde man vidare artikeln med att berätta om insektsbekämpningsmedelsföretaget Rentokils PR-jippo ”Pestaurant” (som Bugburger skrev om förra året).

Är du sugen på att testa innan det går att köpa krypen i livs­medelsbutiken så bjuder skade­bekämpnings­företaget Rentokil ­Malmö- och Stockholmsbor på insekter i september. Då öppnar de sin tillfälliga ”pestaurang”.
– Det blir lite torkade insekter, syrsor, små larver och choklad­bitar med myror i, säger marknads­chefen Isabelle Mokdasi till ­Aftonbladet.

Aftonbladet frågar också marknadschefen Isabella Mokdasi om det har varit något problem att få tillstånd. Hon svarar:

– Hittills har det inte kommit nåt beslut från EU. På EU-nivå är det varken tillåtet ­eller otillåtet utan klassas som ”novel food”, säger hon till Aftonbladet.

En intressant tolkning, men tyvärr inte en som delas av Livsmedelsverket, där insekter är förbjudna tills de blivit godkända. Enligt Zofia Kurowska bröt exempelvis SLU mot reglerna när de bjöd på gratis insekter i samband med Matologi-mässan förra året.

Trots denna hårda  hållning från Livsmedelsverket kan vi nog räkna med att det fortsätts knapras insekter på mässor och konferenser framöver. Nyfikenheten är helt enkelt för stor. Häromveckan åt exempelvis Anna Maria Corazza Bildt insekter på Framtidsforum om mat i Skövde, och den 12 september i Malmö, samt den 16 september i Stockholm kan vi nog räkna med att Rentokil bjuder på gratis insekter för att göra reklam för sitt bekämpningsmedel…

UPPDATERING:
Livsmedelskontrollanterna stoppade Pestaurant. Läs mer här >>


Läs mer om reglerna för Novel Foods på Livsmedelsverkets sajt >>

Läs Bugburgers tidigare artikel om reglerna >>

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »