Hälso-insektskost: Test av Crobar

Browse By

Mycket talar för att insekter är nästa stora hälsotrend. Ja, kanske är till och med näringsnördarna och träningsentusiasterna de som kommer att göra ätbara insekter mainstream? Bland entoprenörerna (företag som satsar på insekter som livsmedel) är de som satsar på att ta fram proteinbars, proteinsnacks och proteinpulver en ganska stor andel. Många av dem har också kommit långt, och det finns sedan fler år tillbaka en hel del olika alternativ att välja mellan (se Bugburgers lista).

Intresset är också stort från hälsobloggare och hälsotidningar, och härom månaden kontaktades Bugburger av den portugisiska näringstillskotts-shoppen Prozis som stolt meddelade att de säljer proteinbars i sin svenska webbshop: www.prozis.com/se/sv.

Crobars från Gathr Foods

Crobars från Gathr Foods

Kul tyckte jag och tackade ja till att få två proteinbars av märket Crobar skickade till mig. Crobar från Gathr Foods är skapade av en danska, Christine Spleed, som flyttat till Storbritannien där den syrsbaserade proteinkakan produceras. Crobar har varit på gång länge men precis kommit ut i butik, och är enligt denna utmärkta intervju med Bugsfeed är Christine och företaget Gathr foods plan att släppa ännu fler insektsbaserade livsmedel när tiden är mogen.

Jag får erkänna att jag själv inte är en stor användare av just “bars”. Visst har jag nödätit en kaka någon gång i väntan på tbanan, men när jag spelar badminton en gång i veckan brukar jag mest ägna mig åt att släcka törsten. Därför tog jag med mig dessa bars till jobbet och lät mina mer luttrade kollegor vara med och testa (däribland hockeyspelande Carl som brukar äta dubbla portioner till lunch och kan det här med proteiner).

Ola Ljungstedt, Carl Brithén och undertecknad gjorde tummen upp. Choklad lite bättre smak.

Ola Ljungstedt, Carl Brithén och undertecknad gjorde tummen upp. Choklad lite bättre smak.

Smaken:

De två bars vi testade hade smakerna “Peanut & cricket flour” och “Cacao & cricket flour”.  I praktiken är dessa namn lite missvisande eftersom de innehåller mer än så. Jordnötsvarianten innehåller  37,7% jordnötter, 31,4% sultanrussin, 12,6% dadlar, 10,5% solrosfrön och 6% syrsmjöl. Kakao-varianten: 20,4% cashewnötter, 15,5%  solrosfrön, 11,6% sultanrussin, 11,6% dadlar, 6,5% chiafrön, 6% syrsmjöl, 5,6% kakaopulver, 3,7 procent gojibär och 3,7% kakaoflingor.
Inte så mycket syrsmjöl med andra ord, och smaken av syrsa går inte ens att förnimma. Av de två föredrog vi nog alla kakao-varianten som smakade väldigt likt en rawfood-chokladboll. Men båda var bra och fullt i paritet med andra energi/proteinbars.

crobarNäringsinnehållet:

Syrsmjöl tillsammans med proteinet från nötter och frön innebär att jordnöts-crobar har 19 procent proteiner och choklad-crobar 15,4 procent protein. Vilket är helt ok för oss vanliga medelsvensson-motionärer. Riktiga kroppsbyggare förväntar sig nog faktiskt lite mer. Det finns vegetabiliska, vegan-säkrade, bars med hela 30 procent protein på marknaden… och jämför man med exempelvis Nakd:s vegetabiliska bars (med liknande ingredienser minus syrsa) ligger proteininnehållet i dessa bars inte långt efter Crobar. Men så är å andra sidan syrsproteinet fullvärdigt och kan hålla högre kvalitet. Gathr skriver själva att 60 procent av proteinet är “högkvalitativt”. Dessutom innehåller syrsa mycket järn, något som Gathr skryter med, men inte angivit i näringsdeklarationen.
Bugburger tycker nog ändå att Gathr kunde ha petat i lite mer än 2,4 gram syrsmjöl i en 40 grams crobar. Att det är så passa lite är nog en kombination av smak och ekonomi. Än så länge är syrsmjöl inte billigt.

Summa summarum:

Crobars är utmärkta snacks att ha i väskan för dig som vill få en energiboost på vägen till träningen efter jobbet. Det är också en utmärkt introduktion till att äta syrsa för den som vill pröva… men inte riktigt smaka syrsa ;-)

Vill du testa kan du lätt köpa Crobars online från Prozis svenska shop >>


Kolla in Bugburgers test av Crics från svenska Eat:em.

crics

 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »