Nytt svenskt matinsektsnätverk startat

Browse By

Idag var det premiärträff på Högskolan Kristianstad för ett nytt nätverk av personer som på olika vis är intresserade av ämnet matinsekter, hållbar mat och framtidens proteiner. Initiativtagare var professor Karin Wendin och hennes kollegor som dragit igång nätverket som en del av projektet: ”Insekter – en kulinarisk och hållbar delikatess”.

Nya projektidéer

På mötet fick vi förutom en presentation av projektet lett av Karin en möjlighet att ta del av Johan Berg på Rise idé om ett nytt projekt kallat ”WoodBug”. En vision om att kunna använda svensk skogsråvara som foder åt en svensk näringsrik skogsinsekt som odlas i Sverige. En stor utmaning är att de insekter som identiferats som lämpliga har lite långa livscykler. Går det att skynda upp dessa, undrade Johan och visade i sin presentation alla de forskarresurser som behövdes för att förverkliga projektet. En intressant försmak på vad ett sådant här nätverk kan användas till.

Caroline Salde (Global Bugs) och Sarah Forsberg (Högskolan Kristianstad) fixar det sista med våra fantastiska "tenebrio sticks".

Caroline Salde (Global Bugs) och Sarah Forsberg (Högskolan Kristianstad) fixar det sista med våra fantastiska ”tenebrio sticks”. Till vänster råvaran.

Annars var fokus för mötet att få oss matinsektsintresserade att lära känna varandra. Och finns det ett bättre sätt än att laga mat på insekter? Vi delades upp i åtta matlag och fick i grupper om tre laga ”Tenebrio sticks” rätten som Sarah Forsberg och Fredrik Davidsson presenterade på Vinnovas tävling Klimatsmart protein för två år sedan och som de då var förbjudna att bjuda på. Så nu fick jag chansen att både laga den och smaka (skulle vilja inflika att Caroline Salde, Johan Berg och min grupp gjorde de bästa insektsjärparna)!

Nils Österström (Insektsföretagarna/Tebrito) och Karin Wendin (Högskolan Kristianstad).

Nils Österström (Insektsföretagarna/Tebrito) och Karin Wendin (Högskolan Kristianstad).

Dagens enda besvikelse var att Fazers nya frallor med syrsor som lanserades idag, och som Fazer envist hävdade hade budats till mötet aldrig dök upp. Hade varit kul att smaka på ytterligare en finsk syrssuccé.

Hur som helst kändes detta som ett utmärkt sätt att kicka igång höstens insektsmatsaktiviter. På lördag (25/8) är det Matologi på Norra Bantorget i Stockholm, där det kommer att pratas en del insekter (ja det ryktas till och med om att Paul Svensson ska vara lite olaglig och laga något med insekter).  Nästa vecka på torsdag den 30 augusti kan man se Nils Österström från Insektsföretagen och Tebrito i Agfos panel på ämnet ”Hur väljer vi maten?

På mötet i Kristianstad hade jag också möjlighet att berätta om min bok. Den kommer 9 november! Nästa gång inskektsnätverket träffas blir i december.


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »