Tack och hejdå Qvicket! Svensk insektsmatspionjär ger upp

Browse By

Samtidigt som jag nås av nyheten att den etablerade tyska livsmedelskedjan Metro börjar sälja pasta med mjölmask i Tyskland får jag bekräftat att svenska Qvicket lägger ner. Sajten går inte längre att nå, och företagets tidigare vd Josefin Strömberg bekräftar att företaget håller på att likvideras.

Qvicket hoppades verkligen på ett positivt besked från Livsmedelsverket i december förra året. (Skärmdump från Facebook).

Jag vet att Qvicket i höstas var på väg att göra en nysatsning i samarbete med Hakuna Mat, en satsning som avbröts efter Livsmedelsverkets besked i början av december att de inte de inte följer sex EU-länders exempel och gör det möjligt att sälja hela insekter som livsmedel.

Att Qvicket lägger ner är ett direkt resultat av Livsmedelsverkets hårda tolkning av EU:s regelverk som tyvärr har gjort det svårt att agera som insektsmatsföretagare i Sverige de senaste åren. “Livsmedelsverkets beslut gällande insektsbaserad mat riskerar att utplåna en bransch med stor potential” var rubriken på  branschorganisationen Livsmedelsföretagarnas pressmeddelande efter beskedet i december. Livsmedelsverket hävdade då:

Vid årsskiftet förtydligas EU-lagstiftningen om insekter som nya livsmedel. Sveriges ställningstagande om att inte tillåta hela insekter som mat stöds av merparten av EU-länderna och stärks i och med den nya EU-förordning som träder i kraft 2018.

Så här efter årsskiftet kan vi konstatera att det är få länder i EU som liksom Sverige anser att det är glasklart att det är förbjudet. Det kommer rapporter från såväl Frankrike som Portugal att försäljning pågår. Och i Tyskland där vissa regioner har tillåtit hela insekter som mat innan årsskiftet anser man att det är tillåtet att fortsätta att sälja. Enligt en uppgift kan det till och med vara så att produkter som är producerade i EU-länder som innan årsskiftet tillät hela insekter får säljas i butik i hela Tyskland.

Här är en lägesbild över läget i Europa februari 2018. Läget kommer troligtvis förbli så här hela 2018. Tidigast 2019 lär vi se att insektsarter godkänts för försäljning.  Troligtvis senare. När det gäller Frankrikes status verkar det råda en viss osäkerhet bland företagen. Somliga företag menar att de som producenter av insekter kan fortsätta sälja insektsprodukter.  (Bild: Anders Engström, Bugburger)

Här är en lägesbild över läget i Europa mars 2018. Läget kommer troligtvis förbli så här hela 2018. Tidigast 2019 lär vi se att insektsarter godkänts för försäljning.  Troligtvis senare. När det gäller Frankrikes status verkar det råda en viss osäkerhet bland företagen. Somliga företag menar att de som producenter av insekter kan fortsätta sälja insektsprodukter.  I Tyskland verkar det vara fritt fram i vissa regioner och halvokej i hela Tyskland… (Bild: Anders Engström, Bugburger)

Och nu har alltså den stora livsmedelskedjan Metro öppnat upp försäljning av insektsmatsprodukter från Plumento Foods.

Verkligheten rimmar illa med Livsmedelsverkets världsbild, samtidigt vill jag ta tillbaka mitt påstående från 2016 att Sverige är “the most anti-edible insect country in Europe“. Det priset går till Ungern där jordbruksministern Sándor Fazekas nyligen hävdade att äta insekter var en del av George Soros konspiration mot landet och att invandrare och stora företag skulle få oss att äta insekter…  

Synd att ni inte orkade hålla ut Qvicket, och tack för din pionjärinsats Josefin Strömberg!


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »