Smakrika insektssnacks från franska veteranen Jimini’s

Browse By

Kika igenom Bugburgers lista med entoprenörer från världen över och du inser att det finns en hel del företag därute som utvecklar och marknadsför insektssnacks och protein-bars baserade på syrsor. Franska Jimini’s skiljer sig dock en del från mängden. De var exempelvis med entoprenörmått mätt tidigt ute. 2012 satt kompisarna Bastien och Clément och kollade på en känd reality show där deltagarna fick äta insekter. Det blev startskottet för eget experimenterande som resulterade i framförallt en mängd olika smaksatta insekter som säljs som snacks. En annan sak som skiljer Jimini’s från mängden är att de faktiskt erbjuder riktigt spännande smaker och att allt de gör är oerhört genomtänkt. Från förpackningar till informationsmaterial, knappmärken och klistermärken.

Bugburger testar Jiminis snacks (foto: Bugburger)

Snacksen består av smaksatta syrsor, gräshoppor och mjölmaskar. Smaksättningarna är spännande och ibland oväntade, några exempel: “sesam och kummin”, “fruktig curry”, “imperial soya beans”, “timjan och orgegano” och “paprika”. När Jimini undrade om Bugburger ville testa några sorter föll vi för “Truffe noire”, “Greek spices” och “Pain d’epices”. Den första är syrsor smaksatta med tryffel, tvåan gräshoppor med “grekiska kryddor” och den tredje mjölmask som smakar pepparkaka.

Mjölmaskar med pepparkakssmak

Mjölmask med julsmak (foto: Bugburger)

Jimini greek

Foto: Jimini’s

Mjölmaskar med pepparkakssmak visade sig vara en oväntat kulinarisk läckerhet. Perfekt att strössla över en skål med några kulor vaniljglass eller som snacks till glöggen.

Vill man ha något till ett glas vin eller en öl vill dock Bugburger rekommenderar gräshoppar i grekisk stil. De blev något av en favorit när Bugburger tog med en låda på nyårsparty. Smaken var perfekt och gräshopporna härligt frasiga. Syrsorna var dock tyvärr något av en besvikelse. Tryffel låter lyxigt, men mot de grekiska kryddorna står den sig slätt.

Insekterna som Jimini’s säljer odlas i Europa, mestadels Nederländerna, och smaksätts i Paris. De säljer även okryddade insekter för matlagning, samt protein-bars med syrsmjöl i.

Dessa proteinbars säljer dock inte Jimini’s i hemlandet Frankrike. Precis som i resten av EU har det inte varit helt glasklart om det är lagligt att sälja dessa i Frankrike. Pénélope Devouard, Jimini’s presstaleskvinna, berättar:

-Basically the legal situation in France is similar to the other European countries, except Switzerland (simply because they do not make part of European Union). In France, we don’t really have any legal text concerning insects. This means that in France we can sell our whole insects ranges. For now we decided that we wouldn’t sell energy bars in France.

Vilka köper då produkter från Jimini’s?
Pénélope erkänner att de mestadels säljer i Frankrike men också har kunder i Storbritannien, Danmark, Tyskland, Österrike och Estland. Och så Sverige om du skulle välja att köpa deras produkter ;-)
Ett paket kryddade gräshoppor går loss på 6,9 euro och frakten 5,2 euro. 115 kronor för 15 kryddade gräshoppor alltså. Mitt tips är att passa på att köpa några smaker till och få valuta för frakten.
Eller varför inte någon av deras fyra proteinbars. Jag är själv ingen storkonsument av bars men de tre bars from Jimini’s jag har smakat har varit utmärkta. Men precis som konkurrenterna innehåller inte dessa bars några större mängder syrsmjöl. Två av fyra smaker innehåller 5 procent syrsmjöl, en innehåller 9 procent och en 11 procent av det kostsamma syrsmjölet.

Enligt Pénélope jobbar 15 personer på Jimini’s, det går bra och de har stor tro på framtiden. Och även om de är i en hårt konkurrensutsatt nisch tror jag mycket talar för Jimini’s. Inte minst deras grafiska formspråk, genomtänkta copy (jag älskar deras tagline: “Think bigger, eat smaller”) och pedagogiska presentation av insekter som mat. Kolla exempelvis in deras fina infografik nedan.

Bild: Jimini's infografik

Bild från: www.jiminis.com

Jimini’s förresten… kan ni gissa varför de heter det? Vi svenskar känner honom under ett annat namn: Benjamin syrsa, berättaren från Pinocchio. En annan syrsa man kan umgås med på julafton… ;-)

Jimini’s hela sortiment hittar du här:  www.jiminis.com


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

3 tankar om “Smakrika insektssnacks från franska veteranen Jimini’s”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »