Kafka of Sweden – lyxigt insektsknäcke med smart affärsmodell

Browse By

Sveriges senaste matinsekts-företag heter: “Kafka of Sweden” och släpper snart ett knäckebröd bakat på en blandning av fröer, fullkornsvete och malda syrsor.

Alla med kunskaper i litteraturhistoria fattar nog kopplingen till Franz Kafka. Den tjeckiske absurdisten som bland annat är känd för novellen Förvandlingen, om Gregor Samsa som en dag vaknar i sin säng och upptäcker att han förvandlats till en jättelik insekt…
-Vi ville ha ett namn som var kittlande och samtidigt lite absurt. Det här med insekter i mat tycker folk fortfarande är lite konstigt, berättar Alberto Corti på engelska för mig när vi träffas på en restaurang vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Kafka of Sweden

Kafka of Swedens förpackning andas lyx.

Att varumärket “Kafka of Sweden” också skulle vara en blinkning till det klassiska designmärket “Katja of Sweden” dementerar dock Alberto med ett skratt. Han är från Italien och känner inte till denna designer. Men han har inget emot associationen:
-Kafka of Sweden ska vara ett premiummärke. Det ska uppfattas som lyxigt.

Vilka är då Kafka  of Sweden och hur kom Alberto in på det här med insekter?
-Min kollega (Kristina Dobricic) jobbar i matbranschen, berättar Alberto. Hon jobbar på ett företag som importerar bland annat dadlar och hummous från Mellanöstern, där hon bor 6 månader per år. Vi har pratat länge att om att starta ett företag med utgångspunkt i mat..

Alberto Corti och Kristina Dobricic

Alberto Corti och Kristina Dobricic

Alberto och Kristina träffades när de båda 2011-2013 läste masterprogrammet för “Sustainable Development” vid SLU i Uppsala. Så att deras gemensamma matföretag skulle ha hållbarhet som ett av ledorden var givet.

Hur de kom in på insekter är han dock inte helt säker på. Kanske väcktes idén när Alberto besökte ett event på Epicenter och såg en spännande dragning med finska Entocube?
Insekter passade hursomhelst perfekt in i deras kretsloppsidé.
-När jag insåg att syrsor kunde omvandla mat som inte går att sälja och idag slängs, såg jag en möjlighet att utveckla ett företag som kan bli både lönsamt och skapa positiva sociala effekter, säger Alberto.

Precis som många andra i ento-branschen började Alberto med att köpa in lite insekter från Thailand för att testa. Experimenterandet ledde till knäckebrödet som är Kafka of Swedens första produkt.
-Knäckebrödet är vår ingångsprodukt, ett sätt att etablera varumärket, “ett proof of concept”, berättar Alberto som har ambitiösa planer:
-Vårt mål är att få ombord flera stora företag och skapa ett kretslopp där såväl odling av ingredienser som produktion sker i Sverige.

Att företaget valt syrsa som sin insekt, istället för mjölmask som flera andra svenska konkurrenter är resultatet av en egen undersökning. Enligt Alberto tyckte deras fokusgrupper helt enkelt att syrsor var aptitligare än mjölmaskar.

Det Kafka of Sweden kommer erbjuda är ett partnerskap med företag, och tanken är inte att i första hand sälja produkterna till konsumenter. -Vi skulle exempelvis kunna sälja vårt knäckebröd direkt till ett större företag. De kan servera detta knäckebröd till salladen i sin lunchrestaurang som en del av företagets CSR-strategi. Det företaget får är en unik produkt som inte serveras på så många platser, och det vi får är en av några stora kunder som köper upp hela produktionen. Dessutom är det bra för miljön om de anställda väljer bort köttet och får järn och proteiner från knäckebrödet istället.

Lyxigt syrsknäcke

Lyxigt syrsknäcke. (Foto: Kafka of Sweden)

Att det än så länge är olagligt att odla insekter och sälja insekter som livsmedel i Sverige oroar inte Alberto. Vi har tid, säger han, och i väntan på att det blir lagligt i Sverige är planen att etablera samarbeten med företag i vårt grannland Danmark (som valt att tolka EU-regelverket annorlunda än Sverige). Men målet för framtiden är tydligt. Att importera insekter från Thailand är inte ett hållbart alternativ.

Alberto berättar för Bugburger om ett spännande samarbete med en svensk designskola som han tror kan leda till att de på sikt sätter upp en egen process för att omvandla något mycket svenskt, fast ändå inte, som vi slänger i stora kvantiteter och som skulle kunna föda massvis med syrsor….

Låter det kryptiskt? Alberto vill inte avslöja några fler detaljer kring detta samarbete just nu.. Och Bugburger gillar när det är kittlande, ja lite absurt. Precis som Kafka of Sweden ;-)


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »