Så här skulle insektsburgare kunna se ut om de serverades av hamburgerkedjan Max

Browse By

Hamburgerkedjan Max har ett tag gått i bräschen för klimatsmarta hamburgare med flera riktigt bra vegetariska burgare på menyn. Att de, när det blir lagligt och finns bra råvara att tillgå, introducerar en bugburger på menyn känns därför inte särskilt långsökt. Åtminstone som ett gästspel ;-)

Det har de fyra eleverna Lotta Gidlund, Jakob Westin, Birgitta Åman och Fredrik Unde på Broby grafiska tagit fasta på i sitt examensprojekt “Max Buzz”.  Projektet hade faktiskt lika gärna kunde ha hetat “Bugburger” och lattjat med Bugburger som varumärke, men det blev Max eftersom skolans riktlinjer krävde att man arbetar med ett existerande varumärke.

Max Buzz Takeaway

Max Buzz är ett helt koncept och inte bara ett par nya klimatsmarta hamburgare på Max-menyn. Konceptet har till och med en egen tagline: “Maximum taste Minimum Footprint”!
Lotta Gidlund förklarar:

Max Buzz skulle kunna vara en fristående lokal, eller inbakad i Maxrestaurangen, precis som McCafé-konceptet. Vi ville inte ha det uppblandat i Max vanliga meny för att kunna vara helt fristående i vår design och inte behöva ta någon hänsyn till deras grafiska uttryck och för att vi såg det för risky för Max eget varumärke att blanda ihop de delarna i första steget. Att stegvis via de som testar och börjar prata om det för att det i långa loppet ska bli tillräckligt normaliserat för att kunna säljas var som helst.

Max Buzz - Crispy Cricket

Så här skulle alltså en Bugburgare kunna se ut i traditionell snabbmatsförpackning, med Max Friscobröd. Helt traditionell är den dock inte. En kul grej är att formgivarna ställt kartongen på höjden. De har också valt en oktagonform som kanske kan upplevas som lite “insektig”,  lite som binas hexagonformade bivaxkakor. Färgsättningen på förpackningarna är framtagna genom att ta fram genomsnittliga färger från bilder på insekter.

MAX Buzz sortiment

Ovan en bild på de flesta delarna i förpackningsupplägget. Inklusive informativt brickunderlägg:

Max buzz brickunderlägg

Och så här aptitretande kan konceptet presenteras:
Max Buzz

Mycket spännande på menyn

Som ni ser finns det flera burgare och tillbehör på menyn. Så här skriver Lotta när jag frågar om menyn:
Vi hade också tänkt göra en komplett menytavla, det hanns inte med. Men vår tanke var de 4 hamburgarna vi gjorde (hade en rad fler namn om vi hade gjort hela menyn) och någon mindre av Cheeseburgartyp, den som ligger inslagen i papper. Tillbehören skulle vara friterade gräshoppor, pommes eller morötter. Dryckerna blandat med Coca Cola, Kung Markattas ingefärsdricka, andra mer mer miljömedvetna alternativ . Idén var att i det här första skedet inte avvika för mycket från det traditionella Maxiga för att få mer vanligt folk att våga gå dit och prova. Att inte vara helt hardcore på en gång. Att vara något exklusivare men inte tappa kontakten med hamburgerhakskänslan.
Lotta bjuder också på utkastet till menyn (ej klar) som onekligen gör åtminstone mig sugen på att börja mixtra lite i köket. För visst skulle man kunna förverkliga några av dessa:
Chili Cicada
Chilirykande burgare med cikadafylld grönsaksbiff i skön kombo med saltgurka, röd mangold, olivolja och chiabröd
Tasty Buffalo
Dina smaklökar skriker av lycka. Buffalomaskburgare med fet majonnäs, soltorkade tomater och vårt finaste ekologiska surdegsbröd.
Cheesy Cricket
Fettdrypande gul rinnig cheddarost gör syrsburgaren sällskap mellan två gyllenbruna helkornsbröd
Delicious Grub
Vår mest delikata larvburgare för finsmakaren. Silverlök, oregano och cashewdressing gör den sällskap för att uppnå Umami
Buffalo Facon

Oköttig buffaloburgare med fin brieost och supersaltig facon. Köp mycket cola till.
Mozarella Molitor
Mumsig mjölmaskburgare med tjocka mozarellaskivor på knäckiga stekta squashblommor och sesamfrön. Drick Ginger Ale till!
Halloumi Locust
Gillar du skaldjur ska du testa gräshoppeburgaren. Med grillad halloumi och härligt brända hampafrön mixade med avokado till en gudomlig röra
Crispy Cricket
Knaprig syrsburgare med plommontomat, fräsch grönkål, mild rödlök och grym Buzzdressing baserad på torkade myrägg.
Sriracha Locust
Smakrik burgare med gräshoppa, färska champinjoner, vitlök, persilja och hot-hot-hot Srirachasås

Marknadsföring

Gruppen hann inte ta fram menytavlan, men de hann ta fram ett förslag på hur den nya Max-satsningen ska marknadsföras:
Max Buzz marknadsföring
Ganska subtilt med tanke på att resten av förpackningar och annat material inte gör någon hemlighet av att det är insekter som serveras ;-) Men visst är tanken kul: “Fyra eller sex ben vad spelar det för roll vart vårt protein kommer från” (saxat från presentationen).

Lite tankar från Bugburger

Först och främst känner jag: Wow, vad coolt. Jag ser verkligen framför mig att jag skulle kunna gå in på en Max-restaurang och köpa en sådan här burgare. Bra jobbat av Lotta Gidlund, Jakob Westin, Birgitta Åman och Fredrik Unde!
Men samtidigt är det något som skaver i miljötänket.
När Lotta i augusti bollade idén om att göra förpackningar för insektsprodukter med Bugburger skrev jag: “visst vore det lite kul att ta fram alternativ till de klassiska hamburgerförpackningarna (inklusive dryckesmuggar, sugrör mm) till Bugburger. En utmaning skulle vara att i så hög utsträckning som möjligt använda material som går att kompostera?”
Här ser jag en svaghet i förslaget från eleverna från Broby grafiska. Hur går “minimum footprint” ihop med så mycket engångsmaterial?
Så här beskrivs målgruppen i examensarbetet:
“Max Buzz vänder sig framförallt mot miljömedvetna, hälsotänkande och trendkänsliga människor som tar cykeln till jobbet, återbrukar, odlar och äter mat för dem själva och för miljön. Även de orädda och öppensinnade äventyrarna utgör en stor del av målgruppen och är antagligen de första som tar steget att testa en insektsburgare.”
Är det här samma målgrupp som gör ett medvetet val och går in på Max och köper en insektsburgare och till den tar in en halvliter cola med plastlock?
Det här tål att tänkas ett par varv till på (något Lotta medger att de inte hade tid med). Och i väntan på det skickar jag vidare detta förslag till Max. Visst vore det cool med en gästspelande insektsburgare på Max-restaurang inom ett par år?

bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »