Debatt: Livsmedelsverket – Följ Danmark och Finland, tillåt ätbara insekter i Sverige!

Browse By

Viktig debattartikel i dagens DN.

När undertecknad för några veckor sedan fick nys om att Finland var på väg att göra samma sak som Danmark och tillåta försäljning av hela insekter som livsmedel, påbörjades arbetet med en debattartikel med den självklara poängen: Kan Finland kan Sverige!
Igår publicerades artikeln på nätet (idag i tidningen), med input och underskrifter från 13 företrädare för en bransch som är värda samma villkor som våra nordiska kollegor i Danmark, Finland och (icke-EU-landet) Norge.

Läs hela artikeln här >>

Svenska Livsmedelsverket har nu drygt två månader på sig att göra ett uttalande i stil med Finlands. Det är inte omöjligt. I Finland tog det ett par veckor från det att Jorbruks- och skogsbruksministeriet gav finska Livsmedelsverket Envira rekommendationen att godkänna hela insekter som livsmedel till att beslutet verkställdes. Ibland går det snabbt, om den politiska viljan finns!

Uppdatering:
Under lördagen publicerade TT en uppföljning på vår debattartikel då de intervjuade Livsmedelsföretagens tf VD Anders Canemyr och Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.
Artikeln som publicerats i många tidningar (till och med på text-tv) har den positiva titeln: ”Öppning för insekter på tallriken”.
I artikeln säger Astrid Walles-Granberg:
– Vi kommer att titta på hur Finland har resonerat och löst säkerhetsfrågan. Vi vill inte att insekter säljs förrän det går att bevisa att de inte är giftiga eller innehåller farliga bakterier. Så får vi se vad det blir för utfall efter det,


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »