Kan ätbara insekter bli tillåtna i Sverige innan jul?

Browse By

Hade du ställt frågan i rubriken till mig för några månader sedan hade jag varit tveksam. Men efter dagens möte med Livsmedelsverket är jag betydligt mer hoppfull. Som ni kan läsa i Livsmedelsverkets pressmeddelande har Livsmedelsverket idag träffat representanter från svenska ”insektsföretag”. Vi var inbjudna till en hearing där Livsmedelsverket fick veta mer om vår verksamhet och våra utmaningar. Vi fick mer insikt i deras processer och kunde bekräfta att vi är väl införstådda i det rådande regelverket. Ett mycket konstruktivt möte.

I Finland bjöd Evira (finska Livsmedelsverket) in finska insektsföretag för en liknande hearing i september, som slutade med att de offentliggjorde att Finland tolkar Novel Foods Act som att den inte inkluderar hela insekter. Givetvis hoppas vi nu här i Sverige på ett liknande besked. Och kanske kan följande officiella uttalande från Jan Sjögren chef i livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket (och ordförande för dagens möte) ge en hint åt vart det barkar? Från pressmeddelandet:

– Livsmedelsverket är så klart positivt till nyföretagande, till innovation och nya livsmedel, och vill inte i onödan stå i vägen för något som kan bli framtidens klimatsmarta mat.

Här en bild på gänget som hoppas att julen kommer tidigt i år!

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/livsmedelsverket-traffar-insektsforetagen

Närvarande på mötet från insektsföretagen: Erik Stenberg (Entofoder), Nils Österström (Tebrito), Rickard Engberg (Global Bugs), Martin Strid (Eat:em), Adam Engström (Nutrient), Ellen Gellerbrant (Hakuna Mat och Qvicket) och Anders Engström (Bugburger).

Uppdatering:

Och här hittar ni det deprimerande svaret… 


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »