Efter godkännandet: Insektsfeber i Finland

Browse By

Den 20 september kom beskedet som fick finska entoprenörer att jubla: Jordbruksministeriet och Evira (Finlands Livsmedelsverk) offentliggjorde att de tolkade rådande Novel Food Act som att hela insekter var godkända som livsmedel, och därmed öppnade upp för försäljning i Finland.

Nu snart två månader senare är entusiasmen fortfarande stor.  Evira har tillsammans med insektsföretagarna och universitet  tagit fram tydliga riktlinjer för vad som gäller (du hittar de 41 sidorna på finska här). Enligt Jaakko Korpela, projektledare på Functional Foods Forum på Turku Universitet, och en av grundarna bakom Entocube, är de finska entoprenörerna nöjda med resultatet:
-Riktlinjerna är flexibla och innebär inga stora svårigheter för oss att kommersialisera våra produkter, berättar han.

Enligt Topi Karenius, känd i Finland som insektskock, är det spännande tider i Finland:
-Många stora matföretag planerar insektsbaserade produkter just nu. Och det verkar som att vi även kommer att få med bi-drönare på lagliga listan. Dessutom planeras en enorm syrsfarm i östra Finland.

Topi Karenius Finlands främsta insekts kock och Jaakko Korpela projektledare på Functional Foods Forum på Turku Universitet, och en av grundarna bakom Entocube. (Foto: Topi Karenius och skärmdump från Youtube)

Listan han syftar på är den lista som kommer att offentliggöras i början av nästa år och kommer vara den som avgör vilka hela insekter som kommer att erkännas som livsmedel. Jaakko Korpela bekräftar att honungsbi-larver diskuteras. Och det verkar inte otroligt att de kvalar in på listan tillsammans med alla de insekter som riskbedömts i andra EU-länder. Däribland finns tre varianter av syrsa samt mjölmask.

Bidrönarlarver är en av Topi Karenius favoriter, och hans dröm är att de 40 000 kilo bidrönarlarver som enligt honom kastas varje år ska användas som mat. Den drömmen verkar dessutom delas av  Finlands största honungsproducent Komppa-Seppälä som varit så förutseende att de har tagit till vara på sommarens drönarlarver och redan nu säljer dem till restauranger.

Annars är syrsan insekten som står i fokus i Finland. När flera svenska entoprenörer har satsat på mjölmask har det i Finland startats hela fem syrsfarmar men inte en enda mjölmaskfarm, så vitt Jaakko Korpela vet. Syrsan kallas av engelska insektsätarförespråkare som ”the entry bug” och det verkar var något finnarna har tagit fasta på.

Dessa syrsfarmar jobbar nu för fullt med att börja odla insekter enligt de nya riktlinjerna och i väntan på att de kan leverera ätbara insekter får tillverkarna förlita sig till godkända importerade insekter, berättar Jaakko Korpela. Detta verkar enligt hans tolkning av riktlinjerna inbegripa insekter från Danmark, Nederländerna och Thailand.

Hittills har inget företag lyckats lansera en produkt till försäljning enligt nya regelverket, men saker är på gång och enligt Jaakko kommer nog den finländska livsmedelskedjan K (Kesko) att vara först ut med försäljning i november. Topi Karenius nämner tre stora finska företag som har produkter på gång: Fazer, Kotipizza and Mattila Bros.

Och så jobbar givetvis de finska entoprenörerna, de som fick Jordbruksministeriet och Evira att förstå poängen med att öppna upp för insekter, stenhårt med att få ut egna godkända produkter. Exempelvis Nordic Insect EconomyEntis och Entocube.
Vi avslutar detta inlägg med en bild på Entocubes jubel, och hoppas att vi får uppleva något liknande i Sverige innan årsskiftet. Det hänger på Livsmedelsverket.

#Hyönteisruoka sallitaan Suomessa ja tältä meistä tuntuu! ✨? Blogissa lisää entocube.com/blogi

Ett inlägg delat av EntoCube (@entocube)

PS. Här är mer läsning om vad som händer i Finland:
A Bug’s life Finlands new food economy
Crunch or cringe? Finnish companies cultivate insect cuisine


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »