ICA satsar på mjölmask i sitt första insektsmatrecept

Browse By

Häromveckan började det rulla en alldeles speciell mat-film på bland annat Facebook med avsändaren KIT Creative Studio och ICA. En reklamfilm som faktiskt länkade till ett recept innehållandes mjölmask, ett recept som är det första receptet med insektsmat på ICA:s sajt.

I filmen (som du ser ovan) ser man ICAs matkreatör Leif Grönlund laga en insektssallad. Bugburger kontaktade Leif Grönlund samt Magnus Dahl, på KIT Creative Studio för att få veta lite mer om tankarna bakom filmen.
Båda berättar, var och en för sig, att utgångspunkten för filmen var en rapport om vilken mat vi kommer äta 2040. En framtidsrapport som togs fram i samband med ICA:s 100 årsjubileum i år (läs den här).

-Vi intervjuade ett 40-tal forskare, kockar och experter och flera av dem tror att insekter kommer vara en viktig ingrediens i framtiden, berättar Leif Grönlund.

Hur kommer det sig att det blev insektssallad på mjölmask?
– Det kommersiella teamet på KIT tog fram konceptet, berättar Magnus Dahl. Men det var Leif som gjorde själva receptet och bestämde att det skulle vara mjölmask. Ett annat förslag som vi bollade runt var till exempel tempurafriterade gräshoppor.

För Leif var det här första gången han jobbade med insekter som ingrediens:
-Men det är kul eftersom det finns så mycket känslor inblandade som inte finns kring andra ingredienser.

Är det något särskilt man ska tänka på när man lagar mat med mjölmask?
-Tyvärr är det ännu inte tillåtet att servera eller sälja mjölmask i Sverige, så det är viktig att tänka på. Men när det blir tillåtet så är just mjölmask en ingrediens som inte smakar så mycket, så den behöver ordentligt med kryddor.

Leif Grönlund, Matkreatör ICA och Magnus Dahl på KIT Creative Studio (foto: ICA + Dan Eliasson)

Leif Grönlund, Matkreatör ICA och Magnus Dahl på KIT Creative Studio (foto: ICA + Dan Eliasson)

Det här med att det inte är tillåtet att sälja insekter i Sverige: Är det något som diskuterades när ni gjorde filmen? Har ni medvetet undvikit att berätta om detta i film och på sajt, Magnus?

-Det diskuterades ingående. Syftet med filmen är inte primärt att driva en viss fråga, utan att skapa debatt där många röster kommer fram, och att visa på de utmaningar och möjligheter som finns i framtiden. Om vi på köpet får igång en diskussion om varför och hur insektsförsäljningen är reglerad i Sverige så är det bara roligt, men det var inte vårt huvudsakliga mål.

Från ICAs håll tror man att det snart blir lagligt ”eftersom flera andra EU-länder godkänt det som livsmedel”.

Bland kommentarerna till filmen finns det också de som uttrycker viss skepsis för det här med att insekter är framtidens mat. Vad tror du Leif? När slår insekter igenom som mat på allvar i Sverige, slår den igenom?
-Det tar ofta tid för ny mat att slå igenom brett, så det kan säkert ta en viss tid. Men i Sverige är vi ändå ganska snabba med att haka på nya trender, som Quinoa eller Chiafrön. Men för att det ska slå igenom måste det inte bara vara hälsosamt och klimatsmart, det måste smaka bra också – och där har vi kockar en viktig roll att spela.

Vad tycker ni är de främsta argumenten för att äta insekter?
Leif: – Vi behöver göra ett proteinskifte, och äta mindre av framförallt rött kött. Insekter innehåller bra protein, lite fett och kan framställas på ett sätt som inte belastar naturen. Vi på ICA testar exempelvis nu att använda svinn från vår potatisproduktion för att odla insekter som ska användas till fiskfoder (Red anm: tillsammans med Nutrient).

Magnus: – Egentligen finns det inga argument för att INTE äta insekter, annat än att vi är kulturellt dresserade att tycka det är äckligt. Ser man framåt känns det som att vi, mänskligheten, inte har råd att ignorera en riklig, klimatsmart källa till protein.

Slutligen, Leif Grönlund, kommer vi att få se fler insektsrecept på Icas sajt?
-Ha, ha. Så fort vi får börja sälja insekter i butikerna är jag redo att börja skriva recept.

Här hittar du ICAs första recept med en insektsrätt >>


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »